Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Sensus håller konstutställning för hållbarhet

Växjö • Publicerad 20 november 2023 • Uppdaterad 20 november 2023
Ghassan AbdulKarim och Sakar Abdul Karim.
Ghassan AbdulKarim och Sakar Abdul Karim.Foto: Maha Nasser

I tisdags öppnade konstutställningen hållbarhet av Sensus i Växjö. Utställningen innehåller 17 målningar som förkroppsligar de 17 mål för hållbar utveckling som FN har satt upp. Utställningen hölls under hållbarhetsvecken som arrangerades av Sensus. Veckan innehöll många evenemang och aktiviteter.

– För första gången tar Sensus upp detta projekt och nu tar vi ett större steg mot att göra människor medvetna om de 17 målen, genom konst. Målet med utställningen är att utbilda individer eftersom individen har mer auktoritet på jorden än politiskerna. Politiska beslut eller kapitalistiska idéer och konflikter kan vara ett hinder för att uppnå dessa mål. Därför väljer vi konst som ett vapen för att konfrontera de negativa saker som händer i världen. För närvarande är utställningen på Sensus och det finns en möjlighet att utställningen visas på andra platser i framtiden, säger Ghassan AbdulKarim, en av konstnärerna och handledare för utställningen.

Annons

Målen för hållbar utveckling är en global uppmaning till handling för att utrota fattigdom, bevara mark och förbättra liv. Dessa 17 mål antogs av alla FN:s medlemsländer 2015, som en del av 2030-agendan för hållbar utveckling, som fastställde en 15-årsplan för att uppnå dessa mål.

– Målen för hållbar utveckling är en plan för att uppnå en bättre, hållbar framtid för alla. Dessa mål tar itu med de globala utmaningar vi står inför, inklusive de som är relaterade till fattigdom, ojämlikhet, klimat, miljöförstöring, välstånd, fred och rättvisa. Bortom sammankopplingen av målen, och för att säkerställa att ingen lämnas efter, är det viktiga är att uppnå vart och ett av målen till 2030, säger Sakar Abdul Karim, en av utställnings handledningarna och som var på platsen och förklarade de 17 målen för besökarna.

Hur fick ni inspiration till konstverken?

– Målen lästes, fördjupades och förstods väl. Sedan planerades det hur målet skulle förkroppsligas på ett enkelt sätt så att alla kan förstå dess innehåll, svarar Ghassan AbdulKarim.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons