Annons
  1. Svenska
  2. Svenska

Sensus lär pensionärer använda ny teknik

Växjö • Publicerad 13 september 2023
Fereshta Nouri, cirkelledare på Sensus studieförbund.
Fereshta Nouri, cirkelledare på Sensus studieförbund.Foto: Maha Nasser

Sensus håller i studiecirklar för att lära ut hur man använder smartphones och surfplattor för persisktalande på Tallgården i Växjö. Studiecirklar kommer att hållas under sex dagar, en dag per vecka, med syfte att utbilda pensionärer 65+ i två steg. Både för den som börjar på noll och för den som vill fördjupa sig i sociala medier och vardagsverktyg i telefonen som appar och internetköp.

– Tekniken utvecklas och expanderar mer och mer så att allt har blivit digitalt. Därför höll vi dessa Studiecirklar som riktar sig till pensionärer. Syftet är att lära dem hur de ska hantera smarta enheter och bli bättre på att använda dem. Vi lär de även att använda sociala medier, till exempel Facebook, Instagram, Tiktok, etc. Dessutom ska de läras att använda e-post och bifoga filer. Det är oerhört viktigt för den här åldersgruppen att hantera den digitala världen, säger Fereshta Nouri, cirkelledare på Sensus studieförbund, och fortsätter:

– Jag tror att det är viktigt för de som kom till Sverige att lära sig hantera smarta enheter och att handla online. För att vi inte är vana vid det där nere i Afghanistan eller Iran utan många tänker fortfarande att man löser saker med papper och ”man ska ju gå dit eller ringa”, det är lite nytt för dem också.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons