1. Svenska
  2. العربية

Sju omkomna på länets vägar

Kronoberg • Publicerad 27 januari 2022
Två personbilar frontalkolliderade utanför Lindshammar i september 2021. Tre personer avled i samband med olyckan.
Två personbilar frontalkolliderade utanför Lindshammar i september 2021. Tre personer avled i samband med olyckan.Foto: Carl Carlert

Under 2021 omkom 192 personer i olyckor på de svenska vägarna, visar Transportstyrelsens preliminära statistik. Det är tolv färre än 2020.

– Utvecklingen går i rätt riktning när det gäller omkomna i vägtrafiken. Det är första gången som antalet omkomna är färre än 200. Det är framför allt olyckorna med personbil som minskat. Men även bland oskyddade trafikanter ser vi en minskning, säger Jonas Bjelfvenstam, Transportstyrelsens generaldirektör.

Enligt den preliminära statistiken omkom sju personer på vägarna i Kronobergs län. Sex av de avlidna var män och den vanligaste dödsorsaken på vägarna var mötesolyckor, som låg bakom fyra av dödsfallen.

För 15 år sedan, år 2007, avled 19 personer efter olyckor på Kronobergs vägar. Sedan dess har antalet avlidna minskat rejält.

Under 2021 blev även 28 personer svårt skadade i samband med olyckor på vägarna i länet. 303 personer blev lindrigt skadade.

Sveriges officiella statistik fastställs i april av myndigheten Trafikanalys och bygger på polisrapporterade olyckor som rapporterats till Strada.

Under de första veckorna 2022 har två personer avlidit i trafikolyckor.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.