Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Sköldpaddan Helga på rymmen i Växjö

En landsköldpadda har varit på rymmen i Växjö i flera veckor.
– Den stora rädslan är att hon har fastnat och inte kommer loss eller att någon gör henne illa, säger ägaren Lisa Andersson.
Växjö • Publicerad 19 maj 2021
Foto: Privat

När Växjöbon Lisa Andersson kom tillbaka från en tur på Öland efter valborg upptäckte hon att hennes 47-åriga landsköldpadda Helga var försvunnen från bostaden vid Kampen i Växjö.

– Hon brukar ligga under en skynke som vi har över klotgrillen. Jag såg henne på Valborgsmässoafton men när jag kom tillbaka på tisdagen veckan efter var hon borta. Om det är kallt kan hon gräva ner sig 40 centimeter ner i marken så jag trodde först att hon hade grävt ner sig, säger Lisa Andersson.

Annons

De har en inhängnad med kompostgaller och buntband men i samband med letandet efter Helga upptäckte Lisa Andersson att det fanns en öppning som hon tidigare aldrig har sett.

– Hon måste ha tagit sig ut via hålet. Hon springer snabbt. Det är ingen som tror när jag säger det men det går fort om hon har något mål, säger Lisa Andersson och lägger till att Helga är en landsköldpadda som äter maskrosblad och överlever sommaren utomhus.

Var tror du att hon kan vara?

– Jag har ingen susning. Jag har letat sedan vi kom hem. Hon hatar vatten så har ingen kastat ner henne i vattnet så är hon inte i Växjösjön. Den stora rädslan är att hon har fastnat och inte kommer loss eller att någon gör henne illa.

”Hon springer snabbt. Det är ingen som tror när jag säger det men det går fort om hon har något mål”
Lisa Andersson, ägare till sköldpaddan Helga
Lisa Andersson letar efter sin sköldpadda.
Lisa Andersson letar efter sin sköldpadda.Foto: Privat
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons