Annons
  1. English
  2. Svenska
  3. العربية

Social konvergens mellan de positiva och negativa

Växjö • Publicerad 3 oktober 2020

Det är vanligt att relationer bildas mellan människor trots att de är positiva eller negativa. Dock är sociala relationer mellan människor oftast positiva i benämningen. Majoriteten av författare och forskare hävdar att sociala relationer är en av sociologins grunder. Sociala relationer definieras som länkar där gemensamma effekter mellan individer och samhälle uppstår vid mötet och utbytandet av känslor samt interaktionen mellan varandra i samhället. Det innebär att människors närvaro i ett samhälle helt enkelt är den sociala interaktionen, vare sig det handlar om familjen eller samhället.

Sociala relationer kan se ut på många olika sätt, bland annat som grannskap, vilket denna artikel kommer att lyfta fram och diskutera. Trots att dessa relationer börjar att avta i vissa samhällen nu för tiden så visar det sig ha utvecklats till en annan typ av relation. Grannskap har blivit mindre och nästan icke-existerande, speciellt i civiliserade samhällen. Grannar träffas inte under en längre period på grund av att de är upptagna eller har många sociala skyldigheter. Men det finns samhällen som fortfarande hedrar och respekterar dessa relationer. Östasiatiska samhällen är ett av dem. Där finns det social interaktion mellan grannarna och omgivningen. Grannarna delar med sig av glädje och sorg. Du kan hitta närhet och deltagande i allt. Till exempel vid bröllop samlas människor från bostadsområdet för att hjälpa till med sysslor samtidigt som de delar på glädjen hos brudparet. Dessutom kan man även se samma mönster vid begravningar, då samlas människorna och sörjer tillsammans, samtidigt som de erbjuder sitt stöd och att hjälpa till med att dela ut mat för minst tre dagar. Det stämmer att dessa relationer och den sociala återförening är positiv och skapar en social solidaritet, men de är inte fria från negativitet.

Annons

Grannskap i Östasiatiska samhällen är framstående med att deras hem alltid är öppna och att det är fullt möjligt att dela på frukosten eller lunchen med en oväntad gäst. Det blir som en vana att man inte tänker på kostnader. Detta förekommer främst hos grannar ute på landet än i tätorter. Ja, dessa länkar stärker förtrogenheten bland invånare i samhället. Däremot finns det inget privatliv. Du öppnar din dörr till nyfikna människor som får veta allt som händer i ditt privatliv och däremellan. Det finns absolut ingen respekt för ett privatliv. Därför förekommer det skvaller och rykten i dessa samhällen, vilket i sin tur leder till konflikter mellan grannarna. Precis som gräl uppstår mellan barn så uppstår det även gräl mellan vuxna människor. Lika mycket som det förekommer vänlighet, enkelhet, generositet och initiativ till hjälp. Hur som helst, ena dagen kan du se dina grannar dela mat på samma bord och andra dagen gräla. Problem och konflikter överflödar samtidigt som cirkeln av dessa relationer expanderar utan några gränser. Dessutom har det nyligen hävdats att när olyckor inträffar så finns det människor där för att ge stöd men också människor som är där för att titta på och känna sig hänförda för de katastrof som drabbat andra. Konsekvenserna blir att individer finner det svårt att ha ett privatliv där man kan sörja och uttrycka sina känslor i fred.

Det är bra att ha en god grannskap och sociala snören som leder till socialt solidaritet, dock med vissa begränsningar. Det måste finnas en balans i dessa förhållanden. Du måste få ha ett privatliv. Att sätta gränser för dessa relationer försäkrar dig om att behålla den ömsesidiga respekten och minskar risken för konflikter.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons