Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Socialdans arrangeras vid Växjösjön

Växjö • Publicerad 12 juni 2024
Socialdans arrangeras vid Växjösjön.
Socialdans arrangeras vid Växjösjön.Foto: Privat

Inledningen av sommaren innebär början på nöje, underhållning och njutning av sommarstämning med kulturella och sociala evenemang. I sommar arrangerad citysamverkan med Kronobergs Solidaritet, DJ Selecta Mojo och med Vänner socialdans vid Växjösjön. Allmänheten kommer att få möjlighet att delta i dans, träffa vänner och tillbringa en härlig social och kulturell sommarstämning. Dansträffen, som kommer att hållas vid fem tillfällen med start 15 juni till 17 augusti, syftar till att återuppliva sommardagar med musik och dans och skapa en möjlighet för människor att träffas och tillbringa tider fulla av glädje, njutning och dela med vänner, och nära och kära. Socialdans syftar också till att främja integration av alla slag.

– Detta är femte året i rad som vi arrangerar detta evenemang, som har haft stor framgång och popularitet eftersom det anses vara en outlet för människor under sommaren. I år kommer evenemanget att hållas under titeln socialdansen har bland annat fått olika namn under de senaste fem åren, bland annat pasos de pass alltså på portugisiska så är det steg av fred, sen så har det blivit sinsemellan var det ju förra året och alla personer, säger bryggdansen. ”Att fira kulturell mångfald” kommer sannolikt att fungera som slogan för detta evenemang, och Mohammed Abbshar var den som kom på idén till denna slogan. I år kommer det att bli fler och fler unga dansare och artister, samt dansgrupper som kommer att delta i år fler än förra året. Det kommer att finnas många framträdanden under evenemanget, och vi avslutar evenemanget på Karl Oskardagarna. Dessutom vill jag anvisa en plats intill sjön så att konstnärer och målare kan sitta vid sjön och rita och sälja sina tavlor eller liknande. Det blir fem evenemang under sommaren. Vi lanserar evenemanget den 15 juni och sedan har vi ett evenemang den 29 juni, 13 juli och den 27 juli och sedan är det sista evenemanget den 17 augusti, säger Emelie Bergendorff från Kronoberg Solidarity föreningen.

Annons

Har ni samarbete med några föreningar eller enheter?

Vi samarbetar faktiskt med alla som vill samarbeta med oss och framförallt det är ju citysamverkan som står som huvudarrangör och vi har även samarbete med Selecta Mojo. Tills nu finns det ingen annan förening som samarbetar med oss, men vi kommer att bjuda in alla att vara med oss. Det finns många härliga föreningar som har duktiga danslag. Vi hoppas att de kommer att delta med oss.

Vad är syftet med socialdans och tycker du att det är viktigt att hålla sådana evenemang under sommaren i Växjö?

– Evenemanget syftar till att främja integration. Det är också väldigt viktigt att vi möts i våra olika kulturer, våra olika, olika danser. Det handlar inte bara om integration mellan kulturer, utan det handlar också om integration mellan olika åldrar och integration mellan olika samhällsklasser, olika kulturella bakgrunder och andra former av integration. Dessutom skapar evenemanget en plattform för alla duktiga unga och gamla dansare och sångare från olika kulturella bakgrunder att uttrycka sig och sina talanger. Detta evenemang skapar också möjlighet för människor att kunna träffas på ett enkelt och okomplicerat sätt, spontant och utan planering. Där människor samlas, dansar och njuter av att lyssna på musik. Så tanken är att man ska kunna träffas när man vill och ha kul. Det är något magiskt som händer under denna händelse, du blir gladare, och du ser alla omkring dig glada, och det är poängen med alla händelser, säger Emelie och fortsätter:

– Jag tror att det är väldigt viktigt för Växjö att ha olika typer av evenemang. Där man kan njuta av sommarstämningen under tre-fyra månader när vi går ut och träffar varandra. Annars är vi ofta instängda under vintern, resten av året oavsett om det är i Sverige, Skandinavien, Norden och Europa. Så det är bra att skapa ett socialt liv, för sociala kontakter är väldigt viktiga för den psykiska hälsan.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons