Annons
  1. Svenska
  2. العربية

SPV organiserar en protest mot kriget i Gaza

Växjö • Publicerad 12 april 2024
Demonstration för Palestina i Växjö.
Demonstration för Palestina i Växjö.Foto: Maha Nasser

Mot bakgrund av det pågående kriget i Gaza anordnade SPV-initiativet ”Solidaritetsgruppen för Palestina i Växjö” en demonstration i centrala Växjö i lördags. Protesten är en av de aktiviteter som organiserats av dem för att stödja den palestinska saken och motsätta sig kriget mot Gaza. Syftet är att mobilisera den allmänna opinionen och öka medvetenheten om den palestinska frågan och sätta press på den politiska eliten i det västerländska samhället att fatta beslut som skulle stoppa det folkmord som folket i Gaza utsätts för.

Demonstration för Palestina i Växjö.
Demonstration för Palestina i Växjö.Foto: Maha Nasser

– Denna demonstration är inte den första och kommer inte att bli den sista. Det här är den 15:e protesten sedan kriget mot Gaza i oktober förra året. Demonstrationerna är en del av våra olika aktiviteter. Vi har också valvakor, föreläsningar och donationskampanjer. Målet med alla dessa aktiviteter är i första hand att mobilisera opinionen. Detta är den bästa tiden att göra detta för att stödja den palestinska saken, i ljuset ett aldrig tidigare skådat fall av israeliskt våld och barbari mot palestinierna, säger Khaled Al-Najjar, representant för SPV-initiativet.

Annons

Idag känner alla till Palestinafrågan, och det finns en global ilska över vad som händer i Gaza. Men det finns inga åtgärder som lyckats stoppa kriget. Varför tror du det är så?

– Tyvärr är frågan rent politisk. För de som har beslutanderätten är den enda gruppen som inte tagit beslutet att försöka stoppa kriget mot Gaza. Vi måste öka medvetenheten om frågan för att skapa större press på den politiska eliten, speciellt i västvärlden, där de flesta länder, med USA i spetsen, fortfarande stödjer Israel. Det finns dock en påtaglig förändring om vi jämför hur den globala politiska situationen var för sex månader sedan och hur det ser ut nu.

Kommer det att finnas donationskampanjer för Gaza under Eid al-Fitr?

– Det finns många organisationer som annonserade donationskampanjer för Gaza under Eid al-Fitr. Eid al-Fitr är ett tillfälle för solidaritet under normala omständigheter och blir ännu mer så nu med tanke på vad som sker i Gaza. Vi på SPV har ingen donationskampanj under Eid, men vi arbetade hårt ramadan för att samla in donationer och skicka dem till Gaza.

Kommer donationer fram till Gaza?

– Vi arbetar med licensierade föreningar på internationell och lokal nivå. Den senaste hjälpkampanjen överfördes till kontonumret för vår partners förening i Växjö. Från den organisationen kommer beloppet att levereras till föreningar på Gazaremsan, som är licensierat av internationella banker i Mellanöstern och runt om i världen.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons