Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Stort plusresultat för Växjö kommun i fjol: ”2024 kommer bli ett tufft ekonomiskt år”

Växjö • Publicerad 2 maj 2024
Växjö kommunhus
Växjö kommunhusFoto: Anders Bergön

Växjö kommun gick 155 miljoner kronor plus i fjol. Enligt kommunen är det i första hand högre skatteintäkter som gör att överskottet blir större än beräknat.

– Växjö kommun har en trygg och stabil ekonomi, men vi har fortfarande utmaningar att jobba med när det kommer till likvärdig skola och att bekämpa social utsatthet som gör att vi inte kan slå oss till ro som kommun, säger Malin Lauber (S), ordförande i kommunstyrelsen i Växjö kommun.

Annons

Omsorgsnämnden är den nämnd som redovisar störst avvikelse mot budget, 49 miljoner kronor, på grund av lägre antal verkställda platser inom särskilt boende och lägre volymer inom hemvården. Samtidigt gick både Vidingehem och Veab minus mot budgeten.

Kommunen tror på ett tuffare 2024 där arbetet med likvärdig skola och att bekämpa social utsatthet behöver intensifieras.

– 2024 kommer bli ett tufft ekonomiskt år, där vi budgeterat för ett underskott på grund av fortsatt inflation, höga räntor och tillfälligt höga pensionskostnader. Att avsluta 2023 med ett överskott stärker vår redan stabila grund och gör oss mer robusta 2024 och framöver, säger Anna Rosander, ekonomi- och finanschef i Växjö kommun.

MISSA INTE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons