Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Studio 17 främjar integration genom kulturaktiviteter

Växjö • Publicerad 8 maj 2023 • Uppdaterad 15 maj 2023
Hans Parment och Lisa Lundberg.
Hans Parment och Lisa Lundberg.Foto: Maha Nasser

För att främja integration genom kultur fortsätter Studio 17 sin verksamhet under sommarlovet och har öppnat anmälan för elever i hela kommunen och med en satsning på Centrumskolan och Braås skola att gå utbildningar inom musik, bild, och andra kulturaktiviteter. Studio 17 är ett arbete som genomförs i Araby och Braås av Växjö Kulturskola med stöd av Statens Kulturråd, och sysslar med fritidsverksamhet på både Centrumskolan i Araby och Braås skola.

– Verksamheten startade 2017 och därför hette det Studio 17. Kulturskolan driver verksamheten med statliga medel. När vi startade projektet 2017 tittade vi på hur det var med barnen på Centrumskolan, och hur mycket av dem som gick i kulturskolan. Vi fann att Centrumskolan hade 340 elever, varav fem gick i kulturskolan och att ungefär 30-70 elever från närliggande skolor gick i kulturskola. Så vi startade Studio 17 och idag har vi 159 elever i verksamheten. 80 av 400 elever deltar i verksamheten på Centrumskolan, säger Hans Parment som är ansvarig för Studio 17.

Annons

Vad är syftet med Studio 17?

– Många av våra mål, till exempel i Braås, syftar till att skapa aktiviteter som inte finns i området och visa kulturen. Eftersom Braås ligger cirka 30 kilometer norr om Växjö gör det fysiska avståndet att det är svårt för barn att ta del av kulturverksamheten i Växjö. Utöver en del andra överväganden, som att 40 procent av eleverna har minst en förälder som inte talar svenska som förstaspråk och 38 procent av föräldrarna har en eftergymnasial utbildning. När det gäller Aarby är det första målet att främja integration genom kulturaktiviteter, och genom att spela och måla på olika sätt och hålla konserter, inte bara i Araby utan i hela Växjö. Utöver det finns det andra mål, inklusive att möta barns och ungdomars behov utifrån ett tillgänglighetsperspektiv, och att nå och utveckla samverkansformer mellan estetiska verksamheter, säger Hans Parment.

Enligt Lisa Lundberg och Hans Parment genomförs projektet endast på Centrumskolan och Braås skola, och är därför inte tillgängligt för elever som studerar på andra skolor.

Vissa föräldrar nämnde att deras barn inte kan gå med på den här kursen och de tycker att detta är orättvist mot deras barn. Vad säger ni om det?

– Det finns en frihet att välja skola och du kan välja den skola som passar ditt barn. Studio 17 är en del av Centrumskolans verksamhet. Därför kan barn som studerar på Centrumskolan gå med i Studio 17. Alla barn i årskurs 1-6 kan söka i Studio 17, men det är givetvis begränsat med platser, och resten står i kö, säger Lisa Lundberg, musiklärare och koordinator för Studio 17 på Centrumskolan.

Studio 17 är en viktig del för barns utveckling. De lär sig inte bara musik utan utvecklar även sitt svenska språk genom att lära sig sånger.

– Den här sommaren kommer musik- och bildlärarna att vara studenter vid Växjös universitet. Undervisningen är kostnadsfri. Idag har vi många barn från området som går med i de kurser som Studio 17 erbjuder, och de är verkligen glada över att de tar dessa lektioner. Barnen lär sig bland annat hur man håller och spelar instrumentet och hur man uttalar svenska ord, säger Lisa Lundberg.

Hur är det med kontinuiteten i Studio 17, kommer det att fortsätta?

– Studio 17 Sommar genomförs för andra året under sommarlovet och Studio 17 Som har som vi nämnt har pågått sedan 2017. Vi försöker dock få stöd från kommunen och det pågår en diskussion med politikerna om utvärdering och kontinuitet i Studio 17. Det kommer att göras en utvärdering av projektet och vi hoppas att politikernas beslut blir positivt vad gäller finansiering och fortsättning av Studio 17. Det finns en risk att verksamheten stoppas om inte kommunen går med på att finansiera det. Men vi jobbar hårt för Studio 17 fortsättning. 2023-2024 är det sista läsåret som Studio 17 får söka från Statens Kulturråd efter direktiv 2021. Kulturministern kan heller inte garantera att KUR får pengar för utvecklingsbidrag för 2023 - 2024, säger Lisa och Hans.

De som ansvarar för Studio 17 gör allt för att alla barn ska kunna gå de utbildningar som Studio 17 erbjuder. Därför ber de om hjälp från andra människor för att nå målgrupperna.

– Vi är måna om att alla barn ska gå med i Studio 17, så vi publicerar information om verksamheten på flera språk. Vissa föräldrar i Araby har svårt att registrera sina barn eftersom de inte förstår vad de ska skriva. Vissa har inga datorer hemma och de använder bara telefoner, plus att det är svårt att förstå språket eftersom en del av föräldrarna inte pratar svenska. Så vi försöker hjälpa dem så mycket som möjligt, säger Lisa Lundberg.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons