Annons
  1. العربية
  2. Svenska
  3. English

Maha Nasser: Torsdagskvällar i öst

En krönika av Maha Nasser.
Maha Nasser
Växjö • Publicerad 18 juli 2020
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När jag var tio år gammal hörde jag min rektor säga: "Idag är det torsdag och kvinnor måste vara glada". Meningen väckte min nyfikenhet och jag ville få reda på varför kvinnor skulle vara glada just på torsdagar. Så när jag kom hem frågade jag min mamma. Hon berättade att torsdagar är en shoppingdag och att kvinnor gillar att shoppa. Men när jag växte upp upptäckte jag att min mamma inte hade sagt hela sanningen. Hon var för generad för att berätta för mig om vad min rektor verkligen menade.

För araber har torsdagskvällar länge varit speciella. De har förknippats med kärlek, lycka och glädje. Man skulle kunna koppla det till att torsdagen är dagen före helgen. I flera arabiska länder är det helg på fredagar och lördagar och då blir torsdagskvällen en chans till vila, en god natts sömn och kanske till och med sovmorgon. Men det är inte det som är anledningen. Alla helgdagar har inte samma betydelse som just torsdagen. Torsdagen har en historisk, kulturell och religiös dimension för araber. Det är kärleksdagen. Många araber gifter sig på torsdagar. Det är väldigt vanligt i alla arabiska länder. Det är också en mycket speciell och intim dag för gifta par.

Annons

På torsdagen förbereder sig en gift kvinna både fysiskt och andligt. Både själ och kropp ska vara förberedd på ett intimt möte. Det tänds rökelser och förbereds väldoftande mat. De allmänna baden, frisörsalongerna, gåvobutiker och blomaffärer är fulla av folk. Men samtidigt som kvinnan förbereder sig gör mannen det också. Barberare har fullt upp och det har även restauranger, hotell, parker och andra platser som erbjuder något som gör torsdagen extra speciell. Handel och flera andra servicebranscher har som mest att göra.

I arabisk kultur är torsdagen den dag då nära och kära möts. Människor kommer överrens och det finns tid för rekreation och att uppfylla önskemål. Allt är härligt. Under veckodagarna längtar både arbetare och studenter efter denna dag. De sparar pengar för att kunna fira. Det blir en speciell atmosfär i varje hem och du kan höra ljuv musik som sipprar ut. Vissa män tar med sina fruar ut på restaurang för att sedan återvända hem till kulminationen av detta firande med intima möten. Men inte alla människor kan fira denna dag, bara de nära och kära kan göra det. För det är, som jag nämnde, en kärleksdag. Därför har dagen även väckt en sorg hos singlar som inte har någon att dela kärlekens dag med och det finns många dikter, sånger, filmer och romaner som förklarar människors känslor kring torsdagar.

Utöver torsdagens betydelse i den arabiska kulturen återfinns dagen som helig i många religioner. För muslimer betraktas den som en välsignelsesdag och det är frivillig fastedag. Inom kristendomen finns skärtorsdagen som är en del av en helig vecka i västvärlden. I USA är den fjärde torsdagen i november Thanksgiving, den svenska motsvarigheten till Tacksägelsedagen. När det gäller judendomen betraktas torsdagen som en lyckosam dag och det är önskvärt att fasta och läsa psalmer och bibliska böcker på morgonen.

Annons
Annons
Annons
Annons