Annons
  1. Svenska
  2. Svenska

Tre kvinnliga konstnärer håller konstutställning på italienska palatset

Växjö • Publicerad 6 september 2023
Konstutställning på Italienska palatset.
Konstutställning på Italienska palatset.Foto: Maha Nasser

I lördags hölls en konstutställning med titeln ”Hålla köttet flytande” i Italienska palatset. Utställningen hölls med stöd av Italienska palatset och i samarbete med Uppstart och innehöll 14 olika verk som har flera teman specifika för varje verk. Bland annat visades konstverk av ett barn och en film av Sofie Markinhuhtas som håller en bebis i famnen och äter av den. Det fanns ett konstverk av Kajsa Haagens, som är en mjuk skulptur hon gjort av nylon och bomull ligger på blästersand. Dessutom uppträdde María Kristín H. Antonsdótt och skrev poesi med hennes hår på väggen.

– Vi har jobbat tillsammans sedan i mars. Så började vi prata på distans om vad vi skulle visa upp och började skicka varandra skisser så vi har varit med i varandras arbetsprocess under våren och sommaren. Det är 14 olika verk så det är ju en samling av både nya och gamla verk som vi har gjort individuell. De har flera teman som är specifika för varje verk. Min konstnärliga idé kom när jag försökte bestämma mig för om jag ska skaffa barn eller inte. Jag haft en tanke om att jag inte ska det. Men det är svårt att bli säker på det och ta valet att låta bli. Det är ett sorts icke-val, säger Sofie Markinhuhtas och fortsätter:

Konstutställning på Italienska palatset.
Konstutställning på Italienska palatset.Foto: Maha Nasser
Annons

– Jag fick en bild i huvudet som jag bara ville förverkliga och testa. Bilden var att jag är en prinsesstårta, en sån som man fick som födelsedagsbarn i form av en bebis och bara hålla i den och och äta av den. Det är väl det som är min process i det här fallet. Sen har filmen tolkats på många olika sätt när olika människor ser den. Så vill också göra skulpturer av såna där varma vattenflasker som man sover med, fast de är i formen av barn. De ska gå att plocka upp även för besökarna, är tanken.

Konstutställning på Italienska palatset.
Konstutställning på Italienska palatset.Foto: Maha Nasser

María Kristín H. Antonsdótt presenterade en konstnärlig föreställning om att skriva poesi med håret. Hennes framträdande speglade hennes kulturella rötter. María är född och uppvuxen på Island men bor i Köpenhamn. I sin praktik intresserar sig María för på vilket sätt natur, kultur och samhälle påverkar vår identitet - hur de och spelar en roll i att forma oss, både som individer och som samhälle.

Kajsa Haagens presenterade ett konstverk i form av en mjuk skulptur.

Konstutställning på Italienska palatset.
Konstutställning på Italienska palatset.Foto: Maha Nasser

– Vi har fått stöd från italienska palatset och Uppstart. Det är ett stöd om man har ett gemensamt projekt och man kommer från olika nordiska länder. Vi har startat och genomfört utställningen tillsammans. Men senare så ska vi också skriva en bok och då ska vi bjuda in andra nordiska konstnärer. Mitt konstverk som visas idag är en mjuk skulptur som jag har gjort i nylon och bomull som ligger på blästersand.

Varför valde du den här titeln till utställningen?

– Köttet i utställningens titel rör sig symboliskt genom rummen iklätt olika roller - köttet i form av ett av jagets upplösning i förhållande till andra köttet som barn, kvinna, mor, näring, hem och förutsättning. Så det är ett ganska fritt användande av ordet.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons