Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Trenden vänder i Kronoberg - folk tar ut mer kontanter

Växjö • Publicerad 15 februari 2023
Bankomat.
Bankomat.

Efter att under flera år stadigt ha minskat så har nu kontantuttagen i Kronoberg ökat igen. Under andra halvan av 2022 tog den genomsnittlige Kronobergaren ut 486 kronor i kontanter, detta att jämföra med 471 kronor under samma period 2021.

Den skillnaden kan vid första ögonkast inte verka speciellt märkvärdig. Men det är första gången på länge som siffran inte sjunker från år till år. Detta tror Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB, delvis beror på pandemin och kriget i Ukraina.

Annons

– Omvärldshändelser som pandemin och invasionen av Ukraina påverkar tillfälligt svenskarnas förhållande till kontanter. Det gör den långsiktiga trenden lite svår att tyda, men min bedömning är att den snabba minskning av kontantuttagen som vi sett under lång tid nu har planats ut, säger Johan Nilsson i ett pressmeddelande.

I Sverige som helhet så låg kontantuttagen på ungefär samma siffra 2021 som 2022. Året dessförinnan minskade de med 4,2 procent. Tidigare år har det stadigt sjunkit med ungefär 10 procent per år.

– Om Ukraina inte hade invaderats hade vi nog sett en liten minskning av kontantuttagen också under hösten 2022, men inte alls på den tidigare nivån 10 procent, säger Johan Nilsson.

Här saknas innehåll

En annan faktor som Johan Nilsson lyfter som förklaring till att minskningen planat ur, och i Kronobergs fall till och med vänt, är att människor som är benägna att gå över till mer digital pengahantering nu har gjort det. Detta samtidigt som många lever i ett digitalt utanförskap och är mer beroende av kontanter.

– De flesta som kan och vill gå över till att betala digitalt redan har gjort det. För dem som använder kontanter är det fortsatt viktigt att den möjligheten finns, säger Johan Nilsson.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons