Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Tvillingar dog i magen – ansvarig läkare får skarp kritik

En kvinna från Växjö som väntade tvillingar överfördes till Lund för att få bästa möjliga vård. Men fostren avled före förlossningen. Nu får den ansvariga läkaren i Lund skarp kritik.
Växjö/Lund • Publicerad 22 augusti 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: PETTER ARVIDSON

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar i ett beslut skarp kritik mot en läkare vid Lunds Universitetssjukhus.

Förra våren hade en kvinna bosatt i Växjö kommun som väntade tvillingar, överförts från Centrallasarettet i Växjö till Lund för att få den bästa möjliga vården inför förlossningen. Hon flyttades till Lund på grund av risken för en tidig förlossning och behovet av högspecialiserad vård, om barnen skulle födas tidigt i graviditeten.

Annons

Kvinnan drabbades av flera blödningar och hon flyttades då från BB till förlossningsavdelningen så att övervakningen av fostren kunde intensifieras och det kunde bli frågan om ett akut kejsarsnitt.

Men Ivo konstaterar i sin utredning av vårdskeendet att kommunikationen brast mellan den ansvariga läkaren och den barnmorska som hade ansvaret för kvinnan på förlossningen.

”Den otydliga kommunikationen bidrog till att patienten inte blev kontinuerligt övervakad eller adekvat bedömd av personalen närmast patienten”, skriver Ivo.

När en annan läkare som hade gått på sitt kvällspass till slut genomförde ett ultraljud kunde man konstatera att båda fostren var avlidna i magen.

Ivo skriver vidare att det var ”flera skeenden under patientens vårdtid som samspelade till det olyckliga förloppet”.

Den ansvariga läkaren har enligt Ivo begått flera misstag gällande bedömningen och planeringen av patientens vård och ”vårdgivaren har brustit i att ge god vård”.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons