Annons

Tyst meditationsretreat anordnades i Växjö

Växjö • Publicerad 8 juli 2024
Axel Vilhelmsson.
Axel Vilhelmsson.Foto: Maha Nasser

Nyligen anordnade Tysta Huset ett tyst meditations-retreat.

Retreatets syfte var att stanna upp och stilla sinnet samt att förbättra din förmåga att vara medvetet närvarande för att iaktta sinnets vanemönster. Retreatet riktade sig både till de som ville pröva på ett meditation för första gången och de som hade mer erfarenhet av meditation.

Annons

Retreatet började på onsdagseftermiddagen och deltagarna gick in i tystnad på onsdagskvällen och fortsatte hela vägen till söndagen. Under retreaten låg fokus på sittande och gående meditation, men även på att integrera medveten närvaro i vardagliga aktiviteter såsom matlagning, ätande, vilande och tandborstning.

– Retreatet ordnades via Tysta Huset. Tysta Huset är en donationsbaserad verksamhet som riktar sig till allmänheten. Retreatet är inspirerat av Plum Village-traditionen.

Det hölls ett längre föredrag samt ett flertal kortare instruktioner under retreatets gång. Men den stora majoriteten av retreaten var i så kallad ”ädel tystnad”, vilket innebär att man inte pratade. Detta för att förbättra förutsättningarna för att utveckla koncentration och medvetenhet om våra sinnen. Retreatet var gratis och betalades av tidigare deltagare. Donationer kan ges i efterhand om du vill stötta framtida retreat, men det är frivilligt, säger Axel Vilhelmsson, en av arrangörerna.

Vad betyder retreaten?

– Man ses och övar på det som kallas för mindfulness eller medveten närvaro. Man övar på att vara mer uppmärksam på det man gör just nu, att leva i nuet helt enkelt. De flesta tänker att meditation bara är att sitta ner och fokusera på sin andning. Men egentligen så kan vi öva på att vara uppmärksamma på vad vi gör, oavsett om vi sitter, går, diskar eller äter. Vi kan försöka varamer uppmärksamma. För det mesta tänker vi på saker vi ska göra i framtiden eller vad vi har gjort i det förflutna och då är vi inte riktigt medvetna om vad vi sysslar med just nu. Så det var det som vi över på då och det är lättare att göra om man är tyst för då distraheras man inte lika mycket. När vi fördjupar vår förståelse av sinnet får vi en möjlighet att ta hand om smärtsamma känslor och komma i kontakt med en källa av inneboende tillfredsställelse.

Vilka aktiviteter utövades under retreaten?

– Vi övade på sittande meditation där fokuserar på andningen. Sen så övade vi på det som kallas för gående meditation där man går och fokuserar på hur till exempel marken känns under fötterna, och att vara medveten om hur det kan vara hjälpsamt att lyssna på folk som har ägnat sig mycket åt meditation eller mindfulness, för då kan man få tips och råd om hur man kan öva på ett sätt som blir bra för en själv. Öva på att vara närvarande när man gör de här sakerna, men sen så kan det också komma upp jobbiga känslor. Då kan man få lite tips om hur man kan hantera det. Vi vill sprida meditation för att odla inre frid och reducera lidande hos oss människor i vår omvärld.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons