Annons
  1. Svenska
  2. العربية

UF-företaget satsar på mångkulturellt café

Att driva skolcafé med ett mångkulturellt utbud. Det är affärsidén för Cultural Café UF på Praktiska Gymnasiet i Växjö.
– Det vi säljer allra mest av är sambusa, berättar Samah Said och Abdiwahab Ali.
Växjö • Publicerad 28 februari 2022
Sambusa är vår storsäljare, berättar UF-företagarna Abdiwahab Ali och Samah Said som driver Cultural Café på Praktiska gymnasiet.
Sambusa är vår storsäljare, berättar UF-företagarna Abdiwahab Ali och Samah Said som driver Cultural Café på Praktiska gymnasiet.Foto: David Färdigh

Hemmabakade godsaker från olika delar av världen är framgångskonceptet för Samah och Ali som tillsammans med två klasskompisar driver UF-företaget Cultural Café UF. De drog igång verksamheten i november och medverkade då på Julmarknaden i Växjö city under första adventshelgen.

– Vi fick en mycket bra start och sålde slut på allt.

Annons

Affärsidén är annars att bedriva caféverksamheten på skolan. Två dagar i veckan har de försäljning i samband med rasterna på Praktiska Gymnasiet. Pandemivågen i januari innebar dock ett bakslag.

– Skolan gick över till distansundervisning i några veckor och eftersom det inte var några elever på plats kunde vi inte ha någon försäljning.

Nu är dock såväl elever som lärare tillbaka igen. Cultural Café UF har därmed kunnat göra en återstart.

– Försäljningen har börjat öka igen.

Vad har ni satt för försäljningsmål?

– Att ha en omsättning på 300 kronor per dag.

I sortimentet finns hemmabakade bakelser och godsaker från hela jordklotet kombinerat med te, kaffe och läsk. På frågan vad som är storsäljaren så tvekar inte Samah och Abdiwahab på svaret:

– Sambusa är helt klart populärast. Somaliska piroger säljer alltid bra!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons