1. Svenska
  2. العربية

Unga kvinnor erbjuds vaccination mot HPV

Växjö • Publicerad 15 januari 2023
Spruta med HPV-vaccin.
Spruta med HPV-vaccin.Foto: ANNA BJÖRKEGREN

Varje år drabbas cirka 550 personer i Sverige av livmoderhalscancer, varav ungefär 150 dör i sjukdomen. Nu börjar Region Kronoberg erbjuda unga kvinnor som är födda 1994-1999 att vaccinera sig mot HPV, som är den vanligaste orsaken till livmoderhalscancer.

Karolinska universitetssjukhuset har startat en nationell satsning och en forskningsstudie med syftet att fler kvinnor under 30 år ska vara vaccinerade mot HPV och alla regioner deltar i studien. Målet är att undersöka om det går att utrota HPV och livmoderhalscancer i Sverige.

– Det är ett fantastiskt initiativ att försöka utrota en cancerform, och genom att vi nu kraftsamlar över hela landet hoppas jag att vi kan lyckas, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Från och med 11 januari kommer kvinnor födda åren 1994-1999 få erbjudande om kostnadsfri vaccination och efterföljande screening med självtest.

Sedan tretton år tillbaka erbjuds alla flickor i årskurs 5 och 6 vaccination mot HPV inom skolvaccinationen och sedan 2020 erbjuds även pojkar vaccination. Kvinnor födda 1999 och tidigare har inte lika hög vaccinationsgrad och därför har åldersgruppen 1994-1999 valts ut.

Alla som väljer att vaccinera sig i samband med studien kommer erbjudas en påfyllnadsdos efter tre år. Erbjudandet att delta i studien gäller även de kvinnor som redan är vaccinerade mot HPV. Det nya vaccinet, Gardasil 9, ger ett bredare skydd än det vaccin som gavs innan 2019.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.