Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Vårdcentralen Dalbo skriver ut färre recept till läkemedelsberoende

Växjö • Publicerad 27 maj 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: NIKLAS LARSSON

Vårdcentralen Dalbo har under det senaste 1,5 åren lyckats halvera receptförskrivningen av beroendeframkallande läkemedel, skriver Region Kronoberg på sin hemsida.

Vårdcentralen Dalbo har haft många patienter som tar beroendeframkallande läkemedel, som sömnmedel och lugnande medicin. Patienterna är i alla åldrar, vissa drabbade av trauma på grund av krig, psykiskt sjuka, smärtpatienter och så vidare.

Annons

– Patienterna var vana vid att komma och få receptförnyelse. Många hade tagit medicinerna under en väldigt lång tid, berättar Violeta Manxhuka, distriktsläkare på vårdcentralen.

Vårdcentralen har infört tydliga rutiner och anpassat de centrala riktlinjerna för just deras verksamhet. När ett beroendeframkallande läkemedel skrivs ut på vårdcentralen är det utskrivande läkares ansvar att det finns en klar indikation. Recepten skrivs ut med korta intervaller och små förpackningar, och behovet utvärderas ofta. Redan från början finns en plan för hur läkemedlet ska fasas ut. Patienterna måste dessutom komma och lämna alkohol- och drogprover för att få ut sina recept.

– På så sätt upptäcker vi om de äter för mycket medicin, om de kombinerar med andra läkemedel som de får tag i på annat håll, eller om de har ett stort intag av alkohol i kombination med tabletterna. Det ger en sammantagen bild. Till exempel kan alkohol vara den egentliga orsaken till ångest, säger Violeta Manxhuka och fortsätter:

– Vårt mål är inte att minska förskrivningen av beroendeframkallande läkemedel, utan att de som inte behöver beroendeframkallande läkemedel inte ska få det.

Violeta Manxhuka är distriktsläkare på vårdcentralen och har sett flera positiva effekter av arbetet.

– De flesta mår bättre när de minskat sitt beroende. De har ätit tabletterna så länge att de inte upptäckt att de inte hjälper längre, de är bara beroende. Jag har till och med haft patienter som har tagit sig tillbaka till arbetsmarknaden, säger hon.

Arbetet på Dalbo vårdcentral med att minska förskrivningen av beroendeframkallande läkemedel kom på tredje plats i kvalitetspriset inom Region Kronoberg 2021.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons