Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Maha Nasser: Varför tenderar vissa tonåringar till kriminellt beteende?

Maha Nasser
Växjö • Publicerad 20 februari 2022
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
.
.Foto: LENA GUNNARSSON

Jag gick på kvällen i Växjö centrum, jag blev stoppad av två tonårspojkar, och jag frågade dem om de behövde hjälp. För det var vad jag tänkte på just då. En av dem gick fram till mig och sa viskande: "Letar du efter "hashish"? Jag blev förvånad över hans fråga och svarade direkt: Nej, jag röker inte! Han skrattade och sa: Är rökning förbjuden?" Sedan gick de. Situationen chockade mig, först och främst på grund av åldern på de två unga männen som verkar vara mellan 15-17 enligt min uppskattning. För det andra att "hashish" säljs i centrum och vem som helst kan få det. Det tredje som gjorde mig förbannad är att de här två killarna tror att jag röker hashish!

När vi tittar i tidningar och läser nyheter finns det många brott som begåtts, bland annat: smuggling, stölder, mordbrand, våldtäkt, mord och övergrepp på andra. När vi tittar närmare på dessa brott upptäcker vi att de flesta av gärningsmännen är unga människor, ungdomar som ännu inte uppnått myndig ålder. Och detta väcker stora frågor: varför är just den här gruppen villig att begå brott eller välja den här vägen? Naturligtvis finns det flera skäl som jag inte kan nämna i den här artikeln. Men det viktigaste av dessa skäl är att just denna grupp polariseras, utnyttjas och rekryteras av kriminella gäng. Eftersom denna kategori är minderåriga, med andra ord straffas de inte enligt lag för de brott de begår, så de utnyttjas för att utföra illegala uppgifter. Unga människor rekryteras alltså till fel och skadliga områden för ungdomen själva och för samhället. När någon säger till dig och försöker övertyga dig om att du kommer att få mycket pengar för en uppgift, slår jag vad om att han kommer att kalla det en liten uppgift och försäkra dig om att även om du åker fast kommer du inte att hållas ansvarig för att du är minderårig. Vad förväntar du dig av en tonåring som kan lida mycket av kamp och letar efter känslan av betydelse och att bli rik snabbt som har blivit allas besatthet nu. Vad kommer han att göra, kommer han att acceptera erbjudandet eller avstå?

Annons

Jag tror att en stor andel av dem kommer att acceptera det här erbjudandet, och när det första uppdraget är framgångsrikt avklarat utan krångel kommer det säkert att finnas många andra. De farligaste och svåraste uppdragen och självklart tjäna mycket pengar bakom dem. Därmed blev den unge en kriminell och behövde ett mirakel för att stoppa sina kriminella handlingar. Även om statistiken pekar på att antalet misstänkta under de senaste tio åren har minskat generellt i åldersgrupperna 15-17 år och 18-20 år och ökat i övriga åldersgrupper. Men det kan tyda också på att de som påbörjat den kriminella handlingen i tidig ålder eller i tonåren har fortsatt den kriminella handlingen tills nu, så andra åldersgrupper ökar. Minskad brottslighet bland ungdomar är dock ett positivt tecken.

Det råder ingen tvekan om att dessa unga kriminella är rekryter med kriminella gäng. Detta beror på mycket slappa lagar när det gäller att straffa tonårsbrottslingar. Så att denna överseende ger en möjlighet och utvecklar en bördig miljö för reproduktion av kriminella och rekrytering av tonåringar av kriminella gäng. I en undersökning gjord av Smålandsposten och Vxonews förra sommaren om socialtjänstens roll och föräldrars rädsla sa de flesta föräldrar att socialtjänstens ingripande i barnuppfostran gör barnuppfostran till en svår uppgift i Sverige. För det är svårt att kontrollera barn. Några föräldrar nämnde att detta har att göra med de flesta ungas tendens till kriminellt beteende. Det finns förstås en missuppfattning om socialtjänstens roll och detta missförstånd bidrar på ett eller annat sätt till att man inte uppfostrar barnet ordentligt, eftersom det saknas kontroll från vissa föräldrarnas sida över sina barn. Jag är inte emot socialtjänstens roll, utan tvärtom måste sådana instanser finnas för att skydda barn från våld i hemmet. Men på ett eller annat sätt finns det ett problem, och vad föräldrarna har sagt måste man ta hänsyn till, annars blir konsekvenserna ödesdigra. Däremot måste det finnas medvetenhet om socialtjänstens roll, och hur lagarna fungerar i Sverige. Det är nödvändigt att skapa en balans och hålla pinnen på mitten. För att vara för överseende är kontraproduktivt, och skyddar inte barn och ungdomar och är inte i deras intresse eller allmännytta. Därför måste det finnas avskräckande och strikta lagar när det gäller brott, störande av den allmänna freden och skada andra, om inte andelen av dem som går med i kriminella organisationer eller grupper kommer att öka.

Slappa lagar är en del av problemet men inte allt, och det finns säkert många andra faktorer, och det är inte bara straff som kommer att lösa problemet. Snarare satsa och sedan satsa på ungdomsutveckling i den kreativa aspekten och skapa plattformar för dem att uttrycka sig själva, sin identitet och vad de vill. Det finns många unga människor som lider av identitetskonflikter eller dubbel identitet och möter många psykiska problem. Om dessa unga människor inte är inneslutna och hjälps åt att övervinna sina psykologiska kamper, kommer resultaten definitivt inte att bli tillfredsställande. För de kommer att försöka hitta sig själva och kanske under denna resa kommer de att ta fel väg. Därför är det inte bara polisens eller politikernas ansvar att leda, innehålla och hjälpa dessa unga människor, utan oss alla, från familjen till samhället till civilsamhällets organisationer till staten.

Annons
Annons
Annons
Annons