Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Växjö bibliotek firar Släktforskningens dag - ”Det är vår historia och vårt kulturarv”

Växjö • Publicerad 23 januari 2024
Släktforskningens dag 2024.
Släktforskningens dag 2024.Foto: Maha Nasser

I lördags firade Växjö bibliotek Släktforskningens dag på Växjö konsthall i Växjö. Evenemanget, som besöktes av många personer, innehöll många föreläsningar där deltagarna förklarade många koncept inom släktforskning. Deltagarna fick chansen att se några av de dokumentärer som deltagarna i projektet Släktforska vidare skapat. De är filmade Växjö stadsbibliotek och följer skaparnas egna släkthistorier.

– Släktforskningens dag firas i hela Sverige på släktforskningsföreningar som den här i Kronoberg, säger Nina Stigsdotter Benitez, bibliotikarie på Växjö stadsbibliotek, och fortsätter:

Annons

– Ibland firar hembygdsföreningar och arkiv också dagen. De har ju också massa material som är intressanta för släktforskare. Idag kommer det att visas dokumentär från en släkt, ett släktträd. Ibland är det lättare att förstå när man visar i rörlig bild istället för att titta i en massa text. Det är vår historia och vårt kulturarv. Dokumenten finns i olika arkiv, speciellt i kyrkans. Där står när folk föddes, när de dog, vad de lämnade efter sig och vad man arbetade med.

Under evenemanget redogjorde talarna för ett antal ämnen, där Maria Varhelyi, papperskonservator på Kulturparken Småland, berättade om vanliga skador på kulturhistoriska föremål. Hon berättade också hur man hanterar och förvarar personliga arkiv för att bevara dem för framtiden. Lennart Johansson, historiker och vd för Kulturparken Småland förklarade var namnet Kronoberg kommer ifrån. Han var också inne på varför det heter Jönköpings län och Kalmar län men inte Växjö län, vad som är utmärkande för Kronoberg och kronobergare? Dessutom berättade Poul Kongstad från Gårdsby Hembygdsförening och visade om sin film Vägen du inte ser - varför går vägen här? Den handlar om flera ”generationer” av en vägsträckning från Växjö förbi Gårdsby.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons