Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Växjö firar valborg i domkyrkan

Växjö • Publicerad 2 maj 2024
Valborg i domkyrkan.
Valborg i domkyrkan.Foto: Maha Nasser

I tisdags firade domkyrkakyrkan i Växjö valborgsmässoafton. Kammarkören Sankt Sigfrid sjöng tillsammans med Kronobergarnas Musikkår och Anders Einarsson & Yvonne Steen Ohlander dirigerade. Många besökare njöt av såväl spel som sång. Detta firande har en religiös, historisk och traditionell betydelse. Många människor samlas för att fira och sjunga vårsånger tillsammans och sedan tända majbrasor.

– Idag är det ju valborgsmässoafton och då brukar vi av tradition ha en musiktjänst med kör, musik och musikkår. Det brukar kallas att vi sjunger in våren. Vi sjunger vårsånger och är glada över att våren är här. Det är en gammal tradition. Vi tänder majbrasor som ett tecken för att vintern är slut och att våren äntligen är här. Vi hälsar den välkommen på olika sätt, med sånger och musik, säger prästen Jens Linder.

Annons

Hur viktigt är det att ni håller denna ritual vid liv?

– Som du märker är det många på plats här ikväll. Jag tror den här traditionen för många, att man är glad att den långa vintern äntligen är över. Det är ett sätt att markera: nu är det slut på vintern. Nu är våren och sommaren här snart.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons