Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Växjö har hittat nästan 700 boendeplatser för ukrainska flyktingar: ”Många vill bidra”

Växjö • Publicerad 28 mars 2022
.
.Foto: Anna Nordström

Växjö kommun har de senaste veckorna inventerat vilka fastigheter i kommunen som skulle kunna användas som boende till flyktingar från Ukraina. Det har handlat om både kommunens fastigheter och fastigheter från privatpersoner och företag.

Under torsdagen lämnade Växjö kommunkoncern in en lista på boenden som tillsammans kan bli tillfälliga hem för strax under 700 flyktingar. Det är fastigheter som Docenten på Framtidsvägen, Ulriksbergskyrkans akutboende och Buta Palats. Den förstnämnda fastigheten ägs av Växjöbostäder och de två andra ägs av privata fastighetsägare.

Annons

– En kraftsamling mellan oss och näringslivet har möjliggjort att vi nu har nästan 700 platser för människor som flytt kriget i Ukraina och akut behöver tak överhuvudet. Många vill bidra, men vi har också ett ansvar att följa de lagar som finns för boende. Det har nu genomförts ett gediget arbete, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Det måste bland annat uppfyllas krav kring brandsäkerhet och hälsoskydd samt el, vatten, ventilation och avlopp.

Växjö kommun har också upplåtit Ingelshov i Ingelstad som evakueringsboende, där det i nuläget finns plats för ett 60-tal personer.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons