Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Växjö kommun arbetar för att ordna evakueringsboenden för ukrainska flyktingar

Växjö • Publicerad 16 mars 2022
Första bussen med flyktingar från Ukraina anländer till Växjö.
Första bussen med flyktingar från Ukraina anländer till Växjö.Foto: Lars-Göran Rydqvist

I onsdagen möttes Länsstyrelsen, Migrationsverket och Växjö kommun för att lösa den akuta boendesituationen för de ukrainska flyktingar som anlände under onsdagskvällen till Växjö med buss. Migrationsverket ordnade då ett evakueringsboende för ett 30-tal flyktingar i Tingsryds kommun, rapporterar Smp.

– Det är en tillfällig lösning som vi har ordnat i ett akutskede. I går kom det en buss sent på kvällen och då lyckades vi lösa ett tillfälligt boende i Tingsryds kommun just för att de som kommer hit och inte har någonstans att bo ska ha mat och tak över huvudet, säger John Forsman som är chef på Migrationsverket lokalt i Växjö, till tidningen.

Annons

– Det är en förberedelse. Vi håller på att ta fram så många boenden som vi kan, och detta är det som blivit klart i närtid i början på nästa vecka, säger Rizana Mustedanagic, chef för arbete och välfärd i Växjö kommun, till Smp.

Tidigare under veckan anlände en buss med 27 flyktingar och då stod privatpersoner för initiativet och ordnade uppehälle för flyktingarna.

Migrationsverket har uppgett för Smp att man ställer om sin verksamhet för att kunna hantera fler asylärenden. Bland annat har de utökat öppettiderna. På kontoret i Växjö har man numera öppet från måndag till fredag och man tar även emot asylansökningar och registrering av flyktingar, ett arbete som tidigare varit förlagt i Malmö. Migrationsverket har också flaggat för att man kan komma att behöva anställa mer personal.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons