Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Växjö kommun minskar elanvändningen

Växjö • Publicerad 17 september 2022
Växjös nya stations- och kommunhus. Arkivfoto
Växjös nya stations- och kommunhus. ArkivfotoFoto: LENA GUNNARSSON

Under året har de höga och stigande elpriserna varit en stor snackis i Kronobergs län och hela Sverige. På grund av det ansträngda läget arbetar Växjö kommunkoncern nu aktivt med att få ner den egna elanvändningen. Kommunens förvaltningar, bolag och förbund gör en kartläggning över vilka åtgärder som kan vidtas på både kort och lång sikt.

– Det kan vid en första anblick verka som småsaker, men vi står inför ett läge i samhället där elen kan tvingas stänga ned i perioder. För att minska den risken kommer Växjö kommun att drar sitt strå till stacken och se över vad vi kan göra. Jag vill också uppmuntra företag och kommuninvånare att göra detsamma då vi vet att minskad elanvändning även är det snabbaste sättet att få ned elpriserna, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö kommun.

Annons

Åtgärderna som tas fram ska kunna genomföras utan att det gör avkall på medarbetarnas och invånarnas trygghet, säkerhet och grundbehov. Enligt kommunchefen Monica Skagne har kommunen under många år arbetat med klimatsmarta lösningar, vilket ses som en stor fördel.

– Vi vill se till att våra pengar går till de vi är till för i stället för dyra elräkningar och därför behöver vi vända på varje sten för att bli ännu mer resurssmarta. Vi kommer dessutom att stödja våra invånare i att göra detsamma, säger Monica Skagne.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons