Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Växjö kommun planerar firande av OS-hjältarna

OS-idrottarna med anknytning till Växjö levererar i OS. Nu planerar Växjö kommun ett firande för hjältarna.
– Vi vill såklart att så många som möjlighet ska få hylla dessa fantastiska personer, säger Jon Malmqvist, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun.
Växjö • Publicerad 6 augusti 2021
Daniel Ståhl och Simon Pettersson tog OS-medaljer i diskus. De tränas båda Vesteinn Hafsteinsson och har sin träningsbas i Växjö.
Daniel Ståhl och Simon Pettersson tog OS-medaljer i diskus. De tränas båda Vesteinn Hafsteinsson och har sin träningsbas i Växjö.Foto: JOEL MARKLUND

Växjö har de senaste dagarna nämnts ett antal gånger under OS-sändningarna i Discovery. Diskuskastarna Daniel Ståhl och Simon Pettersson, som tränar och har boende i Växjö, gjorde allt rätt och tog OS-guld respektive OS-silver i diskustävlingen i Tokyo. Deras träningskompis Fanny Roos kom sjua i damernas kulfinal.

Samtliga tre tränar av Vesteinn Hafsteinsson i friidrottens prestationscentrum i kast i Växjö, som har ett nära samarbete med Athletic Development Center (ADC). Det är ett samarbete mellan Växjö kommun, Linnéuniversitetet och Svenska Friidrottsförbundet med målet att utveckla ett centrum för träning, utbildning, forskning och utveckling för friidrott.

Annons

– Jag vill lyfta fram den satsning som vi och våra samarbetspartners har gjort på ADC med fokus på kastgrenarna. Utan satsningen hade vi inte varit där vi är idag och det hade inte gett de här fina resultaten, säger Jon Malmqvist, ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun.

Vad betyder det här för idrottsstaden Växjö?

– Det är just här de tränar. Det är ett intyg på att Växjö och framför allt Arenastaden är och har blivit en plats där stjärnor spetsar sina kunskaper men där det också finns plats för en bredd. Det är en plats att utvecklas på och ta steget upp mot den absoluta världseliten.

Växjö kommun hade i måndags ett möte där de kom fram till att OS-hjältarna med anknytning till Växjö ska firas och hyllas. Under onsdagen tog seglaren Anton Dahlberg ett OS-silver tillsammans med Fredrik Bergström. Dessutom tog sig Angelica Bengtsson till hennes första OS-final i stavhopp.

– Vi har haft vårt första möte och det vi sa var att vi har en tanke på någon typ av arrangemang. Vi har inte kommit fram till så mycket än men det ska vara gratis och att en artist uppträder. Det kan sker i samband med något annat arrangemang.

Hur tänker ni er firandet med tanke på pandemin och de restriktioner som finns?

– Vi vill såklart att så många som möjlighet ska få hylla dessa fantastiska personer så det är en fråga som vi måste kolla närmare på. Vi måste göra det på ett smittsäkert sätt och där så många som möjligt kan vara med.

Det finns i nuläget inget datum för när firandet kan hållas men enligt Jon Malmkvist ska det ske ”så snart som möjligt när alla profilerna kan vara på plats i Växjö”.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons