Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Växjö kommun redo att ta emot människor vid kärnkraftsolyckor

Växjö • Publicerad 8 februari 2023
Växjö kommunhus.
Växjö kommunhus.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Växjö kommun har tagit fram en plan för storskalig mottagning som innebär att kommunen med kort varsel ska kunna ta emot en stor mängd människor som behöver evakueras vid till exempel en kärnkraftsolycka i Oskarshamn eller Ringhals. Totalt räknar kommunen med att 40 000 personer skulle drabbas och av dessa skulle runt 8000 komma till Växjö.

– Vi vill självklart bidra och kunna hjälpa till om allvarliga olyckor eller andra händelser inträffar som kan innebära att väldigt många människor i närliggande områden måste evakueras. Därför är det viktigt och bra att vi har en plan och organisation för hur detta ska gå till så vi är förberedda om det inträffar, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Planen är endast en planeringsåtgärd för att kunna säkerställa att kommunen med kort varsel kan ta emot en stor mängd människor som behöver evakueras vid till exempel en kärnkraftsolycka. Men planen ska även kunna användas och aktiveras i händelse av naturkatastrofer eller krig.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons