Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Växjö kommuns cykelbibliotek gör comeback

Växjö • Publicerad 11 mars 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: MATHIAS BERGELD

I Växjö ska det åter bli möjligt att låna en cykel via kommunen när Växjö kommuns cykelbibliotek nu öppnar efter en tids paus. Tjänsten erbjuder kommuninvånare möjligheten att låna en cykel under en 13-dagarsperiod och testa nya sätt att resa och pendla.

– Vi är väldigt glada att cykelbiblioteket nu fortsätter som en del av Växjö kommuns långsiktiga strategi att främja cykling. Att få fler Växjöbor som väljer cykeln före bilen är en del av vårt mål i Hållbara Växjö 2030 att öka andel hållbara transporter, säger Sofia Stynsberg, (M) ordförande i tekniska nämnden.

Annons

Det finns 22 cyklar i olika modeller att låna, bland annat lastcyklar för barnfamiljer och elcyklar som är specialanpassade för pendling på längre sträckor. Cykeln bokas via ett bokningssystem som nås via Växjö kommuns webbplats. Därefter hämtas cykeln ut i någon av de tre cykelbutiker i Växjö som projektet samarbetar med.

– Det är väldigt positivt att vi kan dra i gång cykelbiblioteket igen så att fler upptäcker hur smidigt det är att ta sig fram med cykel och att cykeln blir ett alternativ till bilen, oavsett om du ska pendla till jobbet, handla mat eller köra barnen till förskolan, säger Colin Hale som är projektledare för cykelbiblioteket i Växjö.

Cykelbiblioteket startade som ett pilotprojekt för tre år sedan med hjälp av EU finansiering. Utvärderingen av projektet har lett till några uppdateringar för tjänsten, bland annat ett nytt bokningssystem, kortare låneperioder samt ett bredare utbud av cyklar.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons