Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Växjö muslimska samfund höll i Eid al-fitr firane

Växjö • Publicerad 15 april 2024
Eid al-fitr firande.
Eid al-fitr firande.Foto: Maha Nasser

I onsdags anordnade Växjö muslimska samfund ett firande med anledning av Eid al-Fitr. Många familjer från muslimska grupper av olika nationaliteter deltog med sina barn. Firandet innehöll många aktiviteter och lekar för barn och det utgjorde också en mötesplats för nära och kära och skapade en festlig stämning för deltagarna. Dessutom inkluderade firandet en donationskampanj för Gaza, organiserad av Palestinian förening i Växjö.

– Idag firar vi Eid al-Fitr. Vi inledde firandet med Eid-bönen där över 1500 personer deltog. Sedan började feststämningen klockan nio på morgonen och vi fortsatte till åtta på kvällen. Det är många aktiviteter och lekar för barn. Målet är att skapa en festlig stämning för muslimska familjer så att de kan samlas och fira Eid med varandra. Det är också viktigt för barnen att lära sig om de kulturer de kommer ifrån och njuta av Eid-stämningen. Firandet är övervägande orientaliskt till sin natur, men det är öppet för alla muslimska samfund och olika nationaliteter. Det var många besökare idag. För närvarande är vi mellan 3- och 400 personer, säger Nazeh Astily, från Växjö muslimska samfund förening.

Annons

Varför tycker du att det är viktigt att anordna sådana här evenemang vid sådana tillfällen?

– Människor behöver en plats som för dem samman och skapa en festlig stämning. Eid är främst en social högtid och majoriteten av människorna här är långt ifrån sina familjer, släktingar och vänner. Därför är det oerhört viktigt att anordna sådana evenemang vid dessa tillfällen så att människor kan samlas, fira och uppleva Eid-atmosfären. Vi hoppas att kommunen tar hänsyn till människors behov av att uppleva en sådan stämning under högtider och tillfällen och arbetar för att anordna evenemang i bredare skala. Det skulle lindra det utanförskap som många idag känner.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons