Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Växjö stjärnors band sjunger för en trygg och fridfull barndom

Växjö stjärnors band grundades av Batoul Al-Amir och stöddes av Sensus. Bandet presenterar dansföreställningar som innehåller pedagogiska och målmedvetna sånger för barn.
– Jag planerade inget stort projekt från början utan jag började med några ungar som ville komma till oss och dansa och sjunga, säger Batoul Al-Amir, tränare och grundare av bandet.
Växjö • Publicerad 20 april 2022

Batoul Al-Amir kom från Syrien till Sverige med sina tre döttrar 2015. Hon arbetar nu som aktivitetsledare och hon har flera verksamheter med kvinnor, barn och flyktingar. Bland dessa aktiviteter finns en kurs för att träna barn i att dansa och sjunga, vilket resulterade i bildandet av Växjö stjärnors band.

Hur kom idén att skapa Växjö stjärnor?

Annons

– Jag planerade inget stort projekt från början utan jag började med några ungar som ville komma till oss och dansa och sjunga. I början var det en kurs för barn som vill lära sig dans, sång och teaterföreställningar på Sensus. Vi startade kursen 2019 och vi träffas en gång i veckan med barnen och de tränar i två timmar. Sedan kom idén att skapa bandet efter att vi såg att barnen utvecklades. Dessutom gjorde några barn i bandet teater- och föreställningar i skolor och konserter i sina länder, och när de kom till Sverige har de inte haft någon möjlighet att uttrycka sig själva och sina talanger. För det finns ingen plattform för invandrarbarn att uttrycka sig. Tanken var att skapa en plattform för att utveckla barns talanger och skapa ett kulturellt utbyte mellan dem.

Batoul påpekar att syftet med att etablera bandet är att skapa kulturellt utbyte mellan barn och att främja integration.

– Vi siktar på att ge ett budskap genom sånger och dansföreställningar för barn. Vi tillhandahåller ändamålsenliga och pedagogiska sånger för barn, till exempel multiplikationstabellen och geometriska former som vi lär barnen genom att sjunga och dansa, förutom att främja deras mänskliga värden som att hjälpa andra, vänlighet och respekt samt ärlighet och alla bra beteenden som barn borde lära sig, säger hon.

Enligt Batoul består Växjö stjärnors band av 23 barn.

– När barnen började var de blyga och tvekade mycket, i dag är de mer självsäkra och peppade på att prestera. De flesta av barnen kommer från olika kulturella bakgrunder, och de är glada och exalterade över föreställningarna de ger, särskilt när vi berättar att deras föreställning har många budskap för barn att höra och titta på, säger Batoul.

Hur många shower har Växjö stjärnor gjort?

– Barnen har gjort många föreställningar relaterade till Sensus verksamhet. Dessutom uppträdde de i Araby Park Arena under sportlovet.

Kommer gruppen att delta i kommande konserter eller evenemang?

– Ja, barnen kommer att delta i en konsert den 26 maj, till förmån för ukrainska flyktingar i Växjö konserthus. Dessutom har vi ytterligare ett evenemang i början av maj på Araby Park Arena.

Batoul vill avsluta sina studier för att fortsätta sitt yrke som lärare. Dessutom har hon många aktiviteter riktade till kvinnor, barn och flyktingar i samarbete med Sensus och Medborgarskolan.

Annons

– Vi vill inte vara en belastning för samhället utan vi vill bidra till samhället effektivt. Det är svårt att hitta jobb, men jag försöker erbjuda många aktiviteter. Jag är aktivitetsledare för många aktiviteter, bland annat har jag en aktivitet som riktar sig kvinnor där vi träffas och diskutera samhällsfrågor. Jag har en annan aktivitet riktad till kvinnor och barn som inkluderar besök på viktiga och historiska platser i Växjö för att lära oss om staden och dess historia. Jag har även en utbildning om hudvård. För att kvinnor i Sverige är så praktiska att de glömmer att ta hand om sin skönhet. Jag har erfarenhet av att hantera örter och drar nytta av dem. Dessutom har jag en verksamhet i samarbete med Medborgarskolan för flyktingar. Snart blir det aktivitet för ukrainska flyktingar, och vi ska hjälpa dem att lära känna och engagera sig i det svenska samhället bättre. För vi vet mycket väl vad det innebär att vara flykting i ett nytt samhälle, säger Batoul Al-Amir.

Under det här mötet träffade vi Växjö stjärnors barn och vi frågade dem: Vad betyder det för dem att skapa Växjö stjärnor och vad vill de presentera genom det?

Sima och Massa Al-Sarraj säger: Vi var väldigt aktiva i Syrien, där vi gjorde många uppträdanden på skolfester och andra. Vi vill fortsätta dansa och sjunga för barn och barndom, och bidra till att främja kulturell mångfald och sprida glädje bland barn och ge ett meningsfullt budskap till andra barn. Sima tillägger:

– Jag älskar min mamma mycket och jag är stolt över henne för att hon tränar oss och uppmuntrar oss att fortsätta dansa för barndom och fred.

– Jag älskar att sjunga för barndomen eftersom det finns många barn som lider av krig i olika delar av världen. Vi vill sjunga för fred till hela världen, säger Massa.

– Vi älskar att dansa och sjunga för att vi vill lära andra barn goda seder och mänskliga principer genom att dansa och sjunga. Vi älskar också att sjunga för hela världen. Vi vill tacka vår lärare, grundaren av bandet, för att han skapat en plattform för oss att uttrycka oss själva och våra talanger, säger Jodi och Shady Deeb.

– Vi älskar att dansa och sjunga för fred i världen och för andra barns lycka. Vi älskar att sjunga för Ramadan och glada tillfällen. Vi älskar Araby Park Arena eftersom det är platsen där vi känner oss fria och uttrycker oss själva och vår kultur fritt, säger Tala och Joud Salloum.

– Jag älskar att dansa för att sprida kulturen vi kom ifrån och integrera den med andra kulturer. Vi gillar också att presentera ett meningsfullt budskap genom våra låtar. säger Razan Hasan.

– Vi älskar att dansa eftersom vi lär oss många underbara saker och bra livsvärden genom det. Vi lär oss att dansa och sjunga och lär oss vackra värderingar utöver det, säger Malak och Russell Zabon.

Vilka är framtidsplanerna för Växjö stjärnors band?

Annons

– Jag hoppas att många barn med olika bakgrund går med i Växjö stjärnor så att vi skapar kulturell mångfald och presenterar föreställningar från olika delar av världen. Så jag planerar att översätta sångerna för andra barn som inte talar arabiska. Vi planerar även att utöka och skapa teaterföreställningar på svenska och arabiska, säger Batoul Al-Amir.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons