Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Växjöbo greps på flygplats – hade 3,4 miljoner i resväskan

Växjö • Publicerad 20 maj 2023
I den nu dömde Växjöbons telefon fanns bilder på stora summor pengar.
I den nu dömde Växjöbons telefon fanns bilder på stora summor pengar.Foto: Ur förundersökningen

En Växjöbo, som arbetat inom Växjö kommun, försökte åka från Landvetter flygplats i Göteborg till Istanbul i Turkiet med 3,4 miljoner kronor i resväskan.

Pengarna upptäcktes när tullen vid flygplatsen gjorde en extra noggrann utresekontroll av personer samt deras incheckade bagage den aktuella dagen.

Annons

I resväskan låg en ovanligt tung dunjacka som innehöll stora buntar med sedlar. Det handlade om över tre miljoner svenska kronor, 200 000 danska kronor, 14 000 amerikanska dollar och en mindre mängd euro. Enligt Smålandsposten landade totalsumman på 3 426 000 svenska kronor.

Växjöbon greps i avgångshallen innan han skulle gå ombord på planet. Mannen har förnekat brott och hävdat att han inte kände till att han hade flera miljoner kronor i jackan i resväskan. Men i mannens telefon hittades bilder på buntar med sedlar.

Polisens utredningen har visat att mannen under 2018-2021 mottagit swishbetalningar på 3,6 miljoner kronor till sitt bankkonto. Samtidigt har mannen i sin tur swisha drygt en halv miljon kronor samt gjort andra överföringar på cirka 1,8 miljoner kronor från samma bankkonto. Mannen och hans familjemedlemmar reste också under ett halvår för totalt 400 000 kronor.

Mannen har under rättegången uppgett att en för honom okänd person frågat om han kunde ta med sig varor till Syrien för välgörenhet. Han skulle transportera pengar utomlands och få 20 000 kronor i besväret. Enligt mannen ska den okända personen sagt att det fanns mellan 200 000 och 300 000 kronor i väskan.

Göteborgs tingsrätt anser inte att Växjöbons berättelse har varit trovärdig, men inte heller så osannolik att den kan lämnas helt utan avseende. Växjöbon stod åtalad för grovt penningtvättsbrott men döms för ringa näringspenningtvätt eftersom det var ett klandervärt risktagande att transportera andras kontanter under flygresan till Turkiet, skriver Smålandsposten.

Pengarna tas nu i förvar med stöd av lagen om visst stöldgods.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons