Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Växjöbo tvingas flytta – använde sin lägenhet som vapenverkstad: ”Kraftig vanvård”

En 55-åring som är välkänd i kriminella kretsar tvingas flytta från sin hyresrätt i Växjö.
Både hyresnämnden och hovrätten konstaterar att bostaden har utsatts för kraftig vanvård.
Mannen använde lägenheten som en vapenverkstad och fyllde den med stora maskiner, vapendelar – och två kanoner.
Växjö • Publicerad 9 augusti 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: PETTER ARVIDSON

Smålandsposten har flera gånger rapporterat om en nu 55-årig Växjöbo som är välkänd inom kriminella vapenkretsar och han har under årens lopp dömts för grov vapenbrottslighet, grov smuggling och grovt brott mot lagen om krigsmateriel.

Nu rapporterar Hem & Hyra att 55-åringen nyligen förlorade striden om sin hyreslägenhet i Växjö och har tvingats flytta.

Annons

Bakgrunden till hyrestvisten är att polispatruller i maj förra året ryckte ut sedan man fått larm om en mindre explosion i lägenheten. Poliserna upptäckte att trerummaren mer liknade en vapenverkstad än en bostad och den var belamrad med tunga borrmaskiner, mängder med verktyg, patronhylsor och två stora gjutjärnskanoner.

Det är kommunala Vidingehem som är hyresvärd och när bolaget fick tillträde till lägenheten kunde man konstatera ”skador som sannolikt kommer från explosionen och den efterföljande branden”. Vidingehems personal uppgav även att bostaden till övervägande del använts som en verkstad ”till någon form av vapen- och ammunitionstillverkning” samt att den utsatts för kraftig vanvård med synliga skador.

”Sammantaget har XX (55-åringen) allvarligt åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst och genom att orsaka en explosion i lägenheten har XX utsatt både sina grannar och fastigheten för allvarlig fara”, uppgav Vidingehem för hyresnämnden – dit man tvingats driva ärendet sedan 55-åringen vägrat att flytta trots att bolaget sagt upp hyreskontraktet.

Hyresnämnden gick i vintras på Vidingehems linje och beslutade att 55-åringen måste lämna lägenheten på grund av den kraftiga vanvården.

Mannen tog dock strid och överklagade till Svea hovrätt. Han förklarade att det är hans stora hobby att renovera äldre vapen men att hans sviktande hälsa gjort att det blivit för stökigt i lägenheten. Angående explosionen berättade han att det av misstag uppstod en brand i en fyrverkerilåda och han drabbades av brännskador som krävde sjukhusvård.

55-åringen fick dock inget gehör i hovrätten som även den konstaterade att han ”är skyldig att genast flytta”.

Enligt Hem & Hyra lämnade 55-åringen lägenheten frivilligt strax innan hovrättens dom föll i början av juli i år.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons