Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Växjöbor skapar ett nätverk för att hjälpa ukrainska flyktingar

Växjö • Publicerad 16 mars 2022
.
.Foto: JESPER ZERMAN

I utvecklingen av kriget och den ryska invasionen av Ukraina vill många kronobergare erbjuda stöd och hjälp. Bland dem finns tre Växjöbor som brinner för att hjälpa flyktingar från det krigshärjade Ukraina och som har skapat nätverket "Kronoberg för Ukraina".

De tre kvinnorna är Sara Bergqwist, Emelie Bergendorff och Karolina Zieniewicz som förklarar sin solidaritet med de människor som har varit tvungna att lämna sitt hemland från krigets gissel och för att rädda sig själva och sina familjer. De påpekar att det är relaterat till mänskligheten.

Annons

Många svenskar berörs djupt av bilderna från det fasansfulla kriget i Ukraina. Fler och fler vill hjälpa de ukrainska flyktingarna. FN beräknar att det redan är miljoner flyktingar från Ukraina. Runt en miljon ukrainare har redan fått hjälp i Polen.

Sara Bergqwist, Emelie Bergendorff och Karolina Zieniewicz i Växjö fick nog av att bara sitta och titta på. De vill göra något bra för de ukrainska flyktingar som kommer till Växjö och Kronobergs län. För några dagar sedan startade de Kronoberg för Ukraina och en Facebook-grupp med samma namn.

De delade också ut information vid ett välgörenhetsevenemang för barn och familjer i krigshärjade områden i Ukraina anordnat av Växjö Citysamverkan.

Nu har deras initiativ börjat spridas i Kronoberg. Närmare 900 medlemmar gick på kort tid med i Facebookgruppen "Kronoberg för Ukraina". Där kan man bland annat erbjuda rum eller lägenhet till ukrainska familjer som kommer hit, skänka saker som tas till den ukrainska gränsen och anmäla sig som volontär till olika hjälpinsatser.

– Facebook-gruppen blir som en samlingsplats för att förmedla kontakter, hjälp och att samla insatser, säger Sara Bergqwist.

– Vi har kontakt med Migrationsverket för att få lite råd. Folk vill skänka saker och hjälpa till med boende, och man erbjuder sig att umgås med de ukrainska familjerna när de kommer hit, säger Emelie Bergendorff.

– Folk kommer med kläder och leksaker och någon erbjuder sig att köra lastbil med saker ned till den ukrainska gränsen, säger Karolina Zieniewicz, som kom till Sverige från Polen för två år sedan men som redan pratar väldigt bra svenska.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons