Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Växjöbutik förbjuds att sälja vissa livsmedel

Växjö • Publicerad 10 augusti 2022
En butik i Växjö förbjuds att sälja vissa livsmedel till dess att butiken kan visa att produkterna har svensk märkning samt obligatorisk livsmedelsinformation.
En butik i Växjö förbjuds att sälja vissa livsmedel till dess att butiken kan visa att produkterna har svensk märkning samt obligatorisk livsmedelsinformation.Foto: Nadia Hagberg

En butik i Växjö kommun förbjuds att sälja vissa livsmedel eftersom en produkt saknat svensk märkning och andra produkter har saknat obligatorisk livsmedelsinformation.

Vid en kontroll i höstas påtalade Växjö kommuns miljö- och hälsoskyddsavdelning att flera färdigförpackade livsmedel saknade livsmedelsinformation på svenska. I våras var produkterna åtgärdades men när det gjordes en kontroll i slutet av juli saknade majoriteten av de färdigförpackade produkterna obligatorisk livsmedelsinformation på svenska igen. Nu förbjuds butiken sälja produkterna till dess att butiken kan visa att produkterna har svensk märkning samt obligatorisk livsmedelsinformation.

Annons

”Eftersom verksamheten har haft avvikelser gällande märkning vid tidigare kontroller anser miljö- och hälsoskyddsnämnden att det är motiverat att förbjuda verksamheten att sälja livsmedel som de inte kan redogöra obligatoriska livsmedelsuppgifter för eller saknar svensk märkning”, står det i delegationsbeslutet.

Enligt lagstiftningen ska verksamheten kunna redogöra för om produkterna innehåller några allergener och i sådana fall vilka allergener. På kundens begäran ska verksamheten också kunna redogöra för bland annat livsmedlets beteckning, ingredienser, hållbarhetsdatum, förvaringsanvisningar och bruksanvisning. Butiksinnehavaren ska inte ha kunnat svara på några sådana uppgifter.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons