Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Växjöföretag misstänks ha ställt ut falska fakturor på flera miljoner

Växjö • Publicerad 28 januari 2022
.
.Foto: ADAM WRAFTER

En redovisningsbyrå i Växjö misstänks ha ställt ut falska fakturor på närmare 5,6 miljoner kronor. Fakturorna var till ett bolag i Göteborg och en stor del av betalningarna till Växjöföretaget har sedan förts över till baltiska bolag, rapporterar Smålandsposten.

En Växjöbo som företräder redovisningsbyrån var även styrelsesuppleant i Göteborgsbolaget när de flesta av fakturorna ställdes ut.

Annons

Växjöbon uppges ha utfört ekonomiska värderingar av bolag som Göteborgsbolaget skulle förmedla. Men en rad omständigheter som talar för att fakturorna inte stämmer har upptäckts och det finns heller inget avtal eller annat underlag som visar när eller vilket arbete som utförts. Dessutom finns de aktuella fakturorna inte med i redovisningsbyråns egen bokföring, skriver Smålandsposten.

Skatteverket har avslöjat turerna med de falska fakturorna, vars syfte anses ha varit att göra uttag som kunnat disponeras skattefritt. Pengarna har överförts till flera bolag i Baltikum som kan kopplas till personer vars affärsidé är att hjälpa företag att undgå beskattning. Skatteverket har bland annat beslutat att Göteborgsbolaget ska betala ytterligare 1,8 miljoner kronor för arbetsgivaravgifter och skattetillägg för oriktiga uppgifter.

Ägaren av Göteborgsbolaget beskattas även personligen för mångmiljonbeloppen enligt de utställda fakturorna såsom för lön.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons