Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Växjöpolitikern lämnar riksdagen efter valet

Kronobergs riksdagsledamot Katarina Brännström (M) kommer inte att fortsätta efter nästa val.
– Jag kandiderar inte om. Jag älskar det jag gör men allt har ett slut, säger hon.
Växjö • Publicerad 27 april 2021
Katarina Brännström (M) vill efter mer än 30 år i politiken varva ner och själv kunna styra sin tid.
Katarina Brännström (M) vill efter mer än 30 år i politiken varva ner och själv kunna styra sin tid.Foto: URBAN NILSSON

När Alliansen, med Fredrik Reinfeldt (M) i spetsen fick egen majoritet 2006 valdes Katarina Brännström från Växjö in i riksdagen. Hon har haft sitt uppdrag i ungefär 15 år men nu beslutat sig för att hon inte ska fortsätta efter valet 2022.

– När valet är har jag suttit i 16 år och jag är då 72 år gammal. Det är lagom att sluta då, säger hon.

Annons

Hur känns det?

– Det är inte ett så lätt beslut. Jag älskar det jag gör men allt har ett slut och jag är så nöjd. Efter mer än 30 år i politiken vill jag varva ner rejält och själv kunna styra min tid.

När hon tittar tillbaka på sin tid i riksdagen lyfter Katarina Brännström bland annat upp den första mandatperioden 2006-10, som enligt henne var ”de gyllene åren”.

– Det var helt otroligt så mycket politik som drevs igenom. Det var imponera att se att det gick att få igenom och förändra svensk politik så mycket.

Vad är du själv mest nöjd med?

– Jag har haft motioner som blivit verklighet och i riksdagen handlar det om att nöta eftersom det inte går så fort. Jag har bland annat haft framgång med egenföretagares möjlighet att vara sjuka eller vårda sjuka barn. Men man gör inte så stort avtryck som individ utan det är ju ett kollektiv. Det kommer inte att bli ett Lex Katarina eller Brännströms väg efter mig men jag är så nöjd, säger hon.

Katarina Brännström valdes förra veckan som ordförande i nomineringskommittén till riksdagen och kommer därmed att vara med i processen för att ta fram hennes efterträdare. Hon vill inte spekulera i vem som kan ta över.

– Jag uttalar mig inte om några namn men jag vet redan nu att det finns bra namn.

Efter valet 2018 tappade Moderaterna i Kronobergs län ett mandat och de senaste åren har Katarina Brännström varit själv.

– Det är tråkigt att vi tappade ett mandat till SD och jag hoppas att vi kan få två mandat nästa val. Det är stor skillnad på att vara två eftersom man kompletterar och peppar varandra. Det är en enorm styrka men samtidigt så har det varit intressant att vara själv också eftersom man får täcka fler områden och läsa på om mer.

”Efter mer än 30 år i politiken vill jag varva ner rejält och själv kunna styra min tid”
Katarina Brännström (M).
Annons

Vad är viktigt som riksdagsledamot?

– Man behöver ha en bred erfarenhet, gärna både politiskt och privat. Man har hand om flera områden, byter utskott och jobbar med olika frågor och då är det bra att ha erfarenhet från olika delar.

Nomineringsstämman sker i november i år och valet till riksdag, region och kommun hålls den 11 september 2022.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons