Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Växjös befolkning minskar

Växjö • Publicerad 2 september 2020
Foto: Nadia Hagberg

För första gången på många år minskar befolkningsantalet i Växjö kommun. Under det första halvåret har antalet invånare minskat med 29 personer. Det beror på att antalet sjönk under det andra kvartalet med hela 174 invånare, enligt ny statistik från SCB. Det kan ge minskade skatteintäkter och statsbidrag.

– Vi är fundersamma över siffrorna och det är lite lägre än vad vi har haft i vår prognos, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Annons

Är du orolig?

– Det är klart att vi måste titta på statistiken och analysera varför vi minskar men jag ser inte att Växjö har tappat i attraktion.

Växjö kommun har precis fått siffrorna och inte gjort klart analysen över varför fler har lämnat Växjö än tillkommit. Anna Tenje, som fått en kort och överskådlig dragning kring siffrorna, tror att det beror till stor del på coronapandemin.

– Det är särskilda omständigheter och under rådande pandemin tror jag att många har valt att avvakta med de stora besluten, som att flytta hemifrån eller byta jobb till andra städer. Dessutom har nog många studenter valt att inte skriva sig här i Växjö när LNU har haft distansundervisning. Det kan också handla om minskad invandring.

Under det andra kvartalet avled 194 personer i Växjö, åtta färre än under det första kvartalet. Det var 993 personer som flyttade till Växjö men hela 1 253 lämnade kommunen. Det ger ett flyttningsnetto på minus 332.

– Växjö har varit relativt dåligt på att få studenterna att stanna och vi måste bli bättre på det. Det kanske är naturligt att många drar sig till storstadsregionerna men det är viktigt för oss att de söker sig tillbaka hit sedan. Vi måste kratta manegen bättre för studenterna med ett bra samarbete mellan universitet, näringsliv, kommun och region.

Är det ett misslyckande för er att inte lyckas behålla studenterna?

– Det handlar om att skapa en attraktiv arbetsmarknad, eftersom fler jobb ger en mer attraktiv kommun. Mycket handlar om en bra näringslivspolitik och att vi ser till att företagen växer och etablerar sig här. Det kan resultera till fler jobb till nyexaminerade.

Anna Tenje framhåller också att det alltid brukar vara en mindre utveckling under våren för att befolkningsmängden sedan under hösten ska ”skjuta i höjden”.

– Vi förväntar oss en ganska stor ökning till hösten, nu när universitetet öppnar upp för undervisning på plats.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons