Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Wladimir och Tobias tror på mentorskap – vill skapa nätverk

Växjö • Publicerad 1 juni 2021
Foto: David Färdigh

Young Future-inspiratörerna Wladimir och Tobias Valdebenito drar nu igång ett eget mentorskapsprogram. Målet är att skapa ett nätverk med 100 mentorer som kan dela med sig av sina erfarenheter och sitt engagemang till ungdomar i åldrarna 16 till 22 år.

– Mentorer kan boosta ungdomarnas framtidsdrömmar.

Annons

Kusinerna Wladimir och Tobias är grundarna av föreningen Young Future, som syftar till att inspirera ungdomar i att ta sig bort från utanförskap och istället bli en viktig del av samhället. Med erfarenheter från sitt eget brokiga förflutna vill Wladimir och Tobias bjuda in ungdomarna till en förebildresa.

– Genom föreläsningar och workshops är målet att skapa motivation, delaktighet och personlig utveckling.

En viktig pusselbit i arbetet med ungdomarna är mentorskap. Wladimir och Tobias har därför dragit igång Young Future Mentorskap.

– Vi tror att det finns många företagare som kan dela med sig av sina erfarenheter och sitt engagemang till ungdomarna. Målet är att bygga upp ett nätverk med 100 mentorer innan årsskiftet.

Ungdomar med spirande entreprenörsdrömmar och tydliga mål ska enligt konceptet skriva på ett ettårskontrakt med mentorerna.

– De träffas regelbundet under ett år, förslagsvis cirka två gånger i månaden.

Vad hoppas ni kunna uppnå med mentorskapsprogrammet?

– Att få träffa erfarna och duktiga företagare som delar med sig av sitt kunnande och engagemang innebär en jättestor boost för ungdomarna.

ladimir och Tobias menar också att det kan vara givande åt andra hållet.

– Ungdomarna kan bidra med nya perspektiv och idéer.

Annons

Håkan Gunnarsson på Företagarna Lessebo-Tingsryd-Växjö ställer sig positiv till initiativet.

– Vi ser helt klart ett värde i att gå med och bidra som bollplank på det individuella planet. Som ungdom och inte minst som ung entreprenör finns det många snubbeltrådar på vägen. Kan vi stötta med kontakter och genom våra erfarenheter ge vägledning så blir det betydelsefull uppmuntran. Vi kommer sprida budskapet om mentorskapet till våra 360 medlemmar.

En annan som tror på idén är Mats Ekenstam, välkänd näringslivsprofil och ledarskapskonsult.

– I hela mitt liv har jag tagit hjälp och tytt mig till människor som jag känner förtroende för. Att ta del av andras kunskaper ger både trygghet och insikter. Ett mentorskap ger en utökad verktygslåda och lyfter fram bådas bästa sidor.

Vad är utmärkande för en bra mentor?

– Man ska våga bjuda på sig själv och sina egna misstag. Mentorskap bygger på tillit och förtroende. Man ska också vara rak och sätta ner foten om det behövs.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons