Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Att visa respekt och acceptans

En krönika skriven av Maha Nasser.
Växjö • Publicerad 26 februari 2020
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Högtiderna är över och vi har återvänt till våra vanliga liv. Men minnena av högtidernas vackra och oförglömliga stunder har vi kvar. Jag menar inte själva firandet eller eventuella julklappar. Minnena är djupare än så. De handlar om gemenskap, acceptans och ömsesidig kärlek. Trots att vi kanske inte har samma tro eller kultur så förenas vi genom dem.

Själv firade jag jul tillsammans med min svenska familj. Det är andra gången vi firar ihop och trots att vi har olika seder och tro så känns det som om vi har växt upp tillsammans. Jag känner en stor samhörighet till min svenska familj. Under ledigheten var jag också på en middag hemma hos en vän. Då fick jag lära mig att laga svensk mat.

Annons

Jag har också firat Eid al-fitr med några svenska och icke-svenska vänner. Vi åt middag ihop och hade en underbar kväll. De firade och delade Eid trots att de inte tror på det jag tror på. Och att de kunde dela min glädje och lycka även om de inte tror på samma religion är viktigt. Det visar på acceptans och en förståelse för andras övertygelser. Och alla firanden ger oss en möjlighet att komma närmare varandra.

Tyvärr finns det människor som inte vill fira religiösa högtider som inte rimmar med vad de tror på. Men att fira handlar inte om att övertyga någon annan om att tro på något särskilt. Det handlar om att respektera andras tro. Ingen människa har rätt att döma ut någon annans tro, så vida den inte påverkar samhället negativt, och ens tro är alltid ens egen.

Det finns de som håller i sin kultur och tro på ett överdrivet sätt och som vägrar delta i andras. En sådan attityd är grogrunden till kulturkrockar. Jag vet att det finns människor som kom till Sverige för flera år sedan som klamrar sig fast vid sin kultur och tro utan att ta del av den svenska. Ett sådant beteende gör att samhället blir fullt av hat och människor som förkastar andras övertygelser. Så kan vi inte ha det. Vi som kommer hit måste anpassa oss och integrera och alla som lever här måste förenas och skapa ett accepterande samhälle där det finns plats för flera olika kulturer. Om vi inte kan acceptera varandra kommer det att leda till att vissa blir isolerade och då kan segregation växa. Jag säger inte att du ska trycka ner din tro, men du måste kunna respektera och acceptera andras. Att fira andras högtider betyder inte att du förnekar dina egna.

Skillnaden mellan din nuvarande plats och ditt hemland kräver att du måste försöka att förstå och hantera de båda. Att du förstår skillnaderna. Vår förmåga att kunna acceptera skillnaderna gör att vi kan enas. Och om du inte kan det så säger det mer om dig än om andra. För om du respekterar och accepterar andra så kommer de att respektera och acceptera dig.

Annons
Annons
Annons
Annons