1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Dålig luft i Växjö och Alvesta

Växjö/Alvesta • Publicerad 25 september 2019
.
.Foto: LENNART MÅNSSON

Ramboll har presenterat en ny rapport som visar att halterna av luftburna partiklar (PM10) ökar i Sverige. Nivåerna av luftburna partiklar i förhållande till miljökvalitetsmålet Frisk luft är för höga på 30 orter, däribland Växjö, Alvesta och Ljungby.

– Problemet med dålig luft är att den inte syns för blotta ögat. Men resultaten från mätningarna är tydliga. Luften i våra städer är inte tillräckligt bra och det påverkar oss alla. Vi måste gemensamt göra allt vi kan för att skapa en bättre luftkvalitet och det finns mycket att göra för att förbättra luften i landets städer, säger Daniel Nilsson, luftkvalitets- och miljöexpert på Ramboll.

Att ha för höga nivåer av luftburna partiklar i förhållande till miljökvalitetsmålet Frisk luft innebär att halten partiklar (PM10) överstigit 15 mikrogram per kubikmeter luft (årsmedelvärde) eller 30 mikrogram per kubikmeter mer än 35 gånger (dygnsmedelvärde). Växjö har för höga halter vad gäller båda parametrarna.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.