Han serverar på Nobelfesten
Den 10 december sätter sig pristagare, kungligheter, ministrar, Nobelstiftelsens medlemmar och andra inbjudna till bords i Blå hallen i Stockholms stadshus för den högtidliga Nobelfesten.
Omkring 1 400 gäster ska serveras och en av dem som kommer att ingå i personalstyrkan är Växjökrögaren Samdri Vairagi.
– Jag har länge funderat på hur det skulle vara att servera på Nobelmiddagen. Det är ju en av de middagar som det pratas och planeras mest inför i hela världen. Att servera så många människor samtidigt är en utmaning och att vara en del av det känns väldigt spännande. Långt ifrån det man gör i det dagliga eller vad jag har gjort tidigare. Välplanerade middagar har jag varit med om, men aldrig i den storleken, säger han.
Samdri Vairagi är en krogprofilerna bakom Kafé de luxe. Han har haft flera olika arbetsuppgifter fram till dess att han blev delägare i oktober 2017.
Hur fick du uppdraget att servera på Nobelfesten?
– Jag mejlade dem, berättade vad jag gör idag, de restauranger jag har jobbat på tidigare och frågade om de behövde hjälp den 10 december.
Nobelfesten pågår i flera timmar och det är en stor personalstyrka som krävs för att servera alla gäster.
– Vi kommer att vara 240 servitörer och 10 hovmästare.
Är du nervös?
– Lite nervös kommer man nog vara när det är dags för dessertparaden ner för trappan. Men mest peppad. Kul att vara en del av ett så stort lagarbete.