Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Nya utbildningar till Växjö

Nyligen presenterades höstens nya yrkeshögskoleutbildningar i Kronobergs län. Bland annat fyra IT/teknikutbildningar i Växjö som utbildningssamordnaren EC Utbildning driver.
– IT-branschen ropar efter arbetskraft. Av de som tar examen på Yrkeshögskolans IT-utbildningar får 92 procent jobb inom utbildningens inriktning, berättar utbildningsledaren Stefan Gustavsson.
Växjö • Publicerad 8 april 2019
Foto: Lennart Ernstsson

YH-utbildningarna är utformade efter näringslivets behov och ger ofta jobb direkt efter examen. Härom veckan presenterade Myndigheten för yrkeshögskolan de utbildningar som startar i höst och flera stycken är förlagda till Växjö. En av företagen som fått uppdraget att driva utbildningarna är EC Utbildning, som specialiserat sig på utbildningar inom IT och ny teknik.

– Vi fördubblar verksamheten i Växjö i höst. Vi går från två till fyra utbildningar och tre till sex stycken klasser, berättar Stefan.

Annons

Utbildningarna det handlar om är CAD-konstruktörer, Frontend-utvecklare, Java-utvecklare och teknikinformatörer. Arbetsmarknaden för dessa yrken är stekhet. IT-företagen formligen skriker efter arbetskraft.

– Så gott som alla får jobb direkt efter examen. Minst en fjärdedel av utbildningen är förlagd ute på företag genom LIA, Lärande i arbetslivet, något som innebär att studenterna skaffar sig ett bra kontaktnät i näringslivet.

Att det råder högkonjunktur innebär dock en utmaning för utbildningsföretagen.

– Problemet för oss är att fylla platserna i utbildningen. Den goda arbetsmarknaden just nu gör att många tilltänkta studenter väljer att jobba istället och därför skjuter på sina utbildningsplaner.

Ansökningsperioden för de IT-utbildningarna i Växjö startade i måndags och pågår fram till 30 april. Förkunskapskraven varierar något mellan utbildningarna men i allmänhet krävs fullständiga gymnasiebetyg eller reell kompetens, det vill säga att man söker på sin arbetslivserfarenhet.

– Vår ledningsgrupp med näringslivsrepresentanter har också möjlighet att handplocka upp till 20 procent av klasserna, om de anser att några sökande har vissa specifika kompetenser.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons