Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Omdiskuterade betygskraven i Växjö utökas

Växjö • Publicerad 20 februari 2020
Oliver Rosengren
Oliver Rosengren

Förra året införde Växjö kommun betygskrav för de ungdomar som söker ett kommunalt sommarjobb. Under 2019 krävdes det godkänt betyg i matte och svenska eller att eleven valde att gå i sommarskola i två veckor för att sedan bli berättigad att söka sommarjobb, men då utan krav på godkänt betyg efter genomförd sommarskola. Nu väljer kommunen att utveckla Växjölöftet Sommar med krav på godkänt även i engelska.

– Gymnasieexamen är den bästa försäkringen mot arbetslöshet, medan forskning visar att sommarjobbsgarantier har liten eller ingen effekt i sig själva. Vi har därför valt att använda sommarjobbsgarantin som en morot för att fler ska klara sin gymnasieutbildning. Förra året blev hälften av alla som berördes av kravet godkända innan ordinarie termin tog slut, säger Oliver Rosengren, kommunalråd och ordföranden nämnden arbete och välfärd.

Under 2019 var det 747 ungdomar som sökte feriejobb. 21 ungdomar som sökte hade inte godkända betyg i svenska och matte. Men elva av dem lyckades bli godkända innan terminen var slut, fyra tackade nej och sex elever kombinerade sommarskola och sommarjobb.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons