Annons
  1. العربية
  2. English
  3. Svenska

Växjöelever laddar inför skidutmaning

Ett riktigt skidäventyr väntar eleverna i årskurs på Centrumskolan nästa vecka när de deltar i Ungdomsvasan. Tre av skidåkarna som ska avverka de nio kilometerna är Alia Abdirahman, Sara Abdi och Sali Hussein.
– Den här veckan hårdtränar vi med rullskidor och konditionspass.
Växjö • Publicerad 12 februari 2020
Foto: David Färdigh

Den klassiska målgången i Mora hägrar för Alia, Sara och Sali. Totalt är det 30 elever i årskurs sex på Centrumskolan i Växjö som åker till Dalarna nästa helg.

– Exakt hur många som åker skidloppet är inte bestämt. Eleverna som inte åker kommer agera hejarklack, berättar läraren och projektledaren David Schylander.

Annons

Varken Alia, Sara eller Sali har åkt skidor tidigare, men däremot har de följt Vasaloppet på tv.

– Då såg det ganska lätt ut men det är svårare i verkligheten, konstaterar Alia.

Träningen har pågått sedan i början av oktober. Varje vecka har de åkt ett pass med rullskidor runt skolan kombinerat med styrkepass. Den milda vintern har dock begränsat träningen på snö.

– Men vi har åkt några pass i snöspåren vid Junibacken.

Ungdomsvasan äger rum söndagen den 23 februari. Nu den sista veckan intensifieras förberedelserna med både extra pass med rullskidor och konditionsträning på Telekonsult Arena. Sträckan som eleverna ska klara av i Mora är nio kilometer.

– Mitt mål är att göra loppet på 50 minuter, berättar Alia.

– Vi siktar på en timme, säger Sara och Sali.

Vad hoppas ni på för väder?

– Soligt och kallt.

David Schylander berättar att Centrumskolan har som ambition att satsningen på Ungdomsvasan ska bli permanent. För att möjliggöra deltagandet har skolan fått hjälp av sponsorer.

– De finansierar bland annat kläder och bussresan.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons