Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English
Kultur

Ghassan Enad vill ta itu med problemen för nykomlingar och integration genom konst

Ghassan Enad till Mosaik:
– Den största lycka som en person kan uppleva är lyckan att utföra ett konstnärligt arbete.
– Det är sant att vi lever i det svenska samhället, men det finns ingen verklig integration. Vi är precis som vatten och olja.
– Vissa ungdomar tenderar att ha kriminellt beteende eftersom de inte kunde uttrycka sig. Så Växjö behöver akut ett kulturcenter för invandrare.
Växjö • Publicerad 9 juni 2021
Ghassan Enad.
Ghassan Enad.Foto: Privat

Ghassan Enad är en irakisk konstnär som kom till Sverige på grund av krig i sitt modersland. Ghassan kom till Sverige 2007 och arbetade i Irak som director för Association of Contemporary Visual Arts Society (CVAS). Ghassan var också redaktionens och radiodirektivet för tidningen och radiokanalen "The Voice of the University".

Han hotades på grund av sin verksamhet där han utbildade ungdomar om rättigheter, frihet och demokrati. Sedan han kom till Sverige har han tagit sig an ungdomsfrågor. Han försöker hårt att hjälpa dem på många sätt.

Annons

Nyligen grundade han kulturföreningen "Da Vincis broar för konst och kultur" i syfte att skapa en plattform för unga och nykomlingar att uttrycka sig och sina olika kulturer. Han tror att den största lycka som en person kan uppleva är lyckan att utföra ett konstnärligt arbete.

Ghassan arbetar för närvarande som lärare i designkonst vid Pär Lagerkvist skola och håller kurser i olika typer av målning för ungdomar och barn i samarbete med Sensus. Utöver det arbetar han som ledare i integrationsprojekt med nykomlingar. Ghassan behärskar tekniken för att hantera färger och förmågan att blanda dem kreativt.

Ghassan arbetar bland annat på Pär Lagerkvists skola.
Ghassan arbetar bland annat på Pär Lagerkvists skola.Foto: Privat

– Jag har hållit många olika kurser i konst som att skissa, akrylmålning, målning på tyg, kläddesign, hantverk, målning på glas, fotokurs och kulturkurser. Vi har också haft en stor fotografiutställning. Varje år på Kulturnatten åker jag och mina deltagare till Växjö bibliotek och visar våra konstverk. Jag har också arbetat utanför Växjö och hållit kurser för asylsökande barn där vi ritade och gav dem målningen i gåvor, säger Ghassan och fortsätter:

– Jag arbetade ett år med en svensk kollega på radio där vi tillsammans på olika språk diskuterade nyanlända tonåringars problem i Sverige och föreslog lösningar på problemet. Nyligen bestämde jag mig för att öppna en kulturförening, vilket kommer att vara en bro mellan kulturer. Särskilt kulturen i öst och väst. Men jag blev chockad över att jag inte kunde få någon lokal. Det går inte att få ett huvudkontor förrän efter ett helt års verksamhet. Men jag höll kurser och aktiviteter i sju år utan plats. För närvarande har vi mer än 500 medlemmar från olika nationaliteter, de flesta är ungdomar och hungrar efter en kulturklubb som samlar dem, säger Ghassan.

Ghassan tror att vissa ungdomar tenderar att ha kriminellt beteende eftersom de inte kan uttrycka sig. Han tror att tonåringen som är marginaliserad och inte möter den plats genom vilken han släpper ut sin energi, säkert kommer att tömma denna energi i kaos eller utföra en kriminell handling. ”Flyktingarna eller nykomlingarna i Sverige upplever en intern kamp. Så de känner sig inte nöjda med sig själva och den svenska medborgaren är inte heller nöjd med dem.” säger Ghassan.

Han och hans studenter brukar ställa ut på Kulturnatten.
Han och hans studenter brukar ställa ut på Kulturnatten.Foto: Privat

Som kommande till Sverige har Ghassan Enad en annan syn på integration.

– Det är sant att vi lever i dag i det svenska samhället, men det finns ingen verklig integration. Vi är precis som vatten och olja. Anledningen till denna klyfta är att den som kommer till Sverige inte får möjlighet att uttrycka sig. Inte bara genom arbete, för vi arbetar i åtta timmar och sover i åtta timmar - och det finns åtta andra timmar för att uttrycka oss. Kultur är det bästa sättet att göra detta. Kultur är det som befriade människan och gjorde honom mer mänsklig och civiliserad. Följaktligen har de flesta av dem som kommer till Sverige två alternativ, det första är trenden mot religion och extremism och det andra är riktningen till kaos i frihetens namn. Därför ser jag konstnärlig kreativitet som en kompromisslösning för att innehålla dessa energier och investera dem på ett sätt som gynnar människan själv och samhället. Jag vill träffa en av tjänstemännen i kommunen och diskutera statistiken över kriminella incidenter som stölder, droger och våldtäkter, och jag är redo att samarbeta för att minska dessa problem inom ett år. Jag kommer att skapa en kreativ person från den vanliga personen, säger han.

Vad tycker du om att visa genom dina målningar?

– Jag tänkte på alla skolor för måleri och jag var bra på det. Men alla dessa målningar är ojämförliga med målningarna som reflektera kvinnornas känslor och tillstånd. Så besattheten är kvinnofrågor. Mina målningar visar sorg och smärta, förväntan, glädje, kärlek och många kvinnors känslor. Eftersom en kvinna är en massa känslor. Så, varje målning som jag känner är en del av mig och jag tvekar mycket att sälja den. Eftersom dess immateriella värde är mycket mer än dess materiella värde. Jag brukar föredra att ägna mina målningar än att sälja dem. Och jag gav många av dem till vänner och några institutioner.

Är naturens skönhet i Sverige en inspiration för dig?

– Naturens skönhet i Sverige i allmänhet och i Växjö i synnerhet exploderar den kreativa energin i mig. För att jag känner den här skönhet. Och jag säger alltid till andra att de är på den vackraste platsen i världen. Växjö är den enda staden i världen med hög syrehalt. Jag vill ge den samma skönhet som den omfamnar oss med, avslutar Ghassan.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons