Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Sommarläger för att främja integration – stort samarbete mellan organisationer

Växjö • Publicerad 16 augusti 2021
Foto: Maha Nasser

Rädda Barnen har tillsammans med Sensus studieförbund, Första steget i Lessebo samt Lessebo kommun genom projektet Friluftslivets år genomfört tre sommarläger.

Första lägret gick av stapeln vid Djupgöl i Kosta 31 juli-1 augusti. 3-4 augusti hölls läger vid Vildmarkscampingen i Skruv och det sista och avslutande lägret hölls vid Ekebacken i Lessebo. På lägren har barn i alla åldrar deltagit tillsammans med sina föräldrar. Deltagarna har varit en blandning av etablerade svenska familjer, nyanlända och asylsökande. Under lägren har man fått paddla kanot, ro med roddbåt, rida samt fiska med både metspö och kastspö. Det har varit en genomgång samt tipspromenad om allemansrätten, 5-kamp och en massa roliga lekar. Maten har de lagat på plats över öppen eld. Målen med Sommarlägren har enligt Maja Söderberg bland annat varit att skapa möten mellan nyanlända, asylsökande och etablerade svenskar under roliga former, att stärka föräldrar i sin föräldraroll och skapa nätverk föräldrar emellan samt att erbjuda en kostnadsfri sommarlovsaktivitet som därmed blir tillgänglig även för de med låg inkomst, och att skapa välmående för deltagarna, såväl barn som vuxna.

Annons

– Som ledare känns det helt fantastiskt att se ett barn fånga sin första fisk, eller att uppleva någons första paddeltur i skräckblandad förtjusning, säger Maja Söderberg från Rädda Barnen och fortsätter:

– Att lägren har blivit så lyckade är tack vare vårt fantastiska team av ledare, både ungdomar och vuxna, svenskar och mer eller mindre etablerade nya svenskar från diverse länder och även asylsökande. Intresset har varit enormt och utvärderingarna är väldigt positiva. Många har önskat sig fler liknande aktiviteter, har uppskattat att få träffa svenskar och att få testa padda och ro har varit uppskattat av väldigt många.

Hon får medhåll av Maha Ibrahim, projektledare på Sensus.

– När en anställd brinner för sitt arbete och arbetar med ett fantastiskt team genom fruktbart samarbete med organisationer som Rädda Barnen, Första steget och studieförbundet och det finns en kärlek till arbetet och de människor vi arbetar med, så kommer resultaten säkert att vara imponerande. Sommarlägren var mer än underbart, både genom aktiviteter som hölls och genom mångfalden av deltagare. När projektet tillkännagavs var det stort intresse eftersom vi fick 250 registreringar. Det indikerar att människor är törstiga efter sådana aktiviteter, säger Maha Ibrahim, projektledare på Sensus.

Maha Ayoub, grundare av Första steget-föreningen påpekar att detta projekt är en del av målen för hennes förening, som syftar till att främja integration och stärka invandrarkvinnor.

Samarbetet mellan organisationerna fortsätter under hösten med veckovisa barn- och föräldraaktiviteter i Lessebo, något som redan varit igång en tid.

Foto: Maha Nasser
Foto: Maha Nasser
Foto: Maha Nasser
Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons