Annons
  1. Svenska
  2. العربية
  3. English
Nyheter

Experterna reder ut vaccinkritiken – vad är sant och vad är falskt?

Stämmer det att majoriteten av de som ligger på sjukhus med covid-19 är fullvaccinerade? Är vaccinet verkligen tillräckligt testat? Och hur är det med det där spårningsbara chipet?
Två experter svarar på 19 påståenden om covid-19-vaccinet.
Kronoberg • Publicerad 14 december 2021
Karl-Mikael Kälkner, klinisk utredare vid Läkemedelsverket och Christian Blomkvist, smittskyddsläkare vid Region Kronoberg. Montage: Smp.
Karl-Mikael Kälkner, klinisk utredare vid Läkemedelsverket och Christian Blomkvist, smittskyddsläkare vid Region Kronoberg. Montage: Smp.

VXO Media och Smålandsposten har pratat med flera kronobergare som har uttryckt en oro för att vaccinera sig av flera olika anledningar. Kronobergs före detta vaccinationssamordnare, Lena Andersson Nazzal, kallade vissa av påståendena för ren desinformation.

Smittskyddsläkaren Christian Blomkvist (hädanefter CB) och Karl-Mikael Kälkner (hädanefter KMK), klinisk utredare vid Läkemedelsverket, besvarar påståendena utifrån sin expertis och sätter en dom – är det sant eller falskt?

Annons

Får man sämre immunförsvar efter vaccinet?

KMK: Nej. När man vaccineras så aktiverar man immunförsvaret till att neutralisera det som kroppen upplever som främmande, för covid-19 är det till exempel spikeproteinerna. Man kan inte få sämre immunförsvar mot några andra infektioner, det är specifikt för det här spikeproteinet i det här sars-viruset som man bildar immuniteten. Feber, rodnad och värk efter vaccinationen är klassiska tecken på att immunförsvaret dragit igång. Det är inte ett tecken på att man har ett dåligt immunsystem, utan det är en vanlig reaktion.

Bekämpar kroppens egna immunitet coronaviruset lika bra som den immunitet man får från vaccinet?

KMK: Ja och nej. Det är klart att överlever man covid-19 så har man ett immunförsvar. Har jag en vaccination så har jag också en form av av immunförsvar mot covid-19. Vilken utav dem som är bäst kan man inte i sig göra någon jämförande studie på. Bekymret är att man inte vet hur man personligen kommer att reagera på en covid-19-infektion. Komplikationer i en covid-19-infektion är ju klart mycket större än de risker som vi har sett i samband med vaccination.

Smittar man som vaccinerad i samma utsträckning som ovaccinerade?

CB: Både och. Vaccinet skyddar framför allt mot svår sjukdom och död, men har även effekt på smittspridningen i flera studier. Dock kan man fortfarande vara smittsam även om man vaccinerats.

Hjälper det att stärka sitt immunförsvar med livsmedel som är rika på vitaminer, jod och speciellt omega 3, för att undvika att smittas av covid-19?

KMK: Nej. Hade det enbart räckt så hade man rekommenderat det. Det är klart man ska en balanserad kost och man ska undvika vitaminbrist. Men att man kan boosta sitt immunförsvar till den nivån att man kan stå emot infektioner det har jag inte sett studier på.

Smittskyddsläkaren Christian Blomkvist ger en generell bild av covid-19 läget i Kronoberg.
Smittskyddsläkaren Christian Blomkvist ger en generell bild av covid-19 läget i Kronoberg.Foto: Filip Sjofors

Är majoriteten av de som ligger på sjukhus med covid-19 i Kronoberg vaccinerade?

CB: Nej. Yngre och medelålders personer som behöver sjukhusvård är i de allra flesta fall ovaccinerade. En del äldre sköra individer som behöver sjukhus är vaccinerade men generellt sett så blir de inte lika sjuka som de ovaccinerade äldre.

Annons

Blir fler vaccinerade än ovaccinerade smittade i Kronoberg?

CB: Oklart. Inte helt enkelt att svara på eftersom alla vaccinerade slutade provta sig vid symptom efter den första november. (Reds. anm: Från 22 november ska alla testa sig igen enligt nya rekommendationer). Det är fler ovaccinerade som testas positivt men vi har inte någon data regionalt på detta i nuläget. Dock måste man ha med sig att 83 procent av den vuxna befolkning i vårt län är vaccinerad när man jämför grupperna, de är alltså inte lika stora.

Är vaccinet tillräckligt testat?

KMK: Ja och nej. Måste man utföra långa uppföljningsserier för att hitta ovanliga biverkningar? Ja, så är det. Har man gjort det? Nej, det har man inte gjort, men däremot gör vi uppföljningar för de ovanliga biverkningarna enligt Läkemedelsverkets rutin. I och med att covid-19 är en pågående infektion så gör man inte långtidsstudier. Skulle vi väntat på det skulle vi ha behövt titta på ett helt år, som är det vanliga när man godkänner läkemedel. I en pandemi skulle vi ha tappat i utveckling på det viset. Så man resonerar att man utifrån studierna på 30 000 patienter kan godkänna vaccinet utifrån det faktum att vi vet hur vaccinet fungerar i kroppen och vi ser inga alarmerande reaktioner. Väldigt ovanliga symtom kan man statistiskt sett inte hitta i en avgränsad studie, utan du måste följa upp för att se dessa.

Om vaccinet hade varit testat i säg fem till tio år, hade man varit garanterade ett skydd mot covid-19 då?

KMK: Nej. Egentligen inte. Man kan aldrig säga att något aldrig kan uppkomma. Det går inte att säga någonting man gör är helt riskfritt. Men ju mer erfarenhet man har, desto säkrare källor. Jag respekterar att många tänker och känner mycket. Jag hoppas att den information som finns går att ta till sig, att det här är ett bra sätt att bekämpa en pandemi.

Här saknas innehåll

Dör fler människor på grund av vaccinet än viruset?

KMK och CB: Nej.

Har folk dött av vaccinet?

KMK: Oklart. Det är oerhört komplext att veta vad någon har dött av. Generellt sett så kan man inte utifrån ett spontanrapporteringssystem ta ställning till hur vanligt förekommande det är. Systemet är till för att hitta nya ovanliga samband. Det är den första pusselbiten för oss, sedan måste vi titta på gruppnivå – finns det ett orsakssamband? Alla uppgifter som vi har från de misstänkta biverkningsrapporterna måste kontrolleras och kompletteras med mer data för att ta ställning till bakgrundsfaktorer och bakgrundssjuklighet. Vi arbetar inte på det sättet att vi dömer i de enskilda fallen.

Annons

Vi har sett ett orsakssamband med vaccinen som är dna-baserade när det gäller utvecklandet av blodproppar och brist på blodplättar. Ser vi att det finns en orsak till symtomet och att man sedan dör av bristen på blodplättar och tromboser – ja, då blir det ett dödsfall av den kombinationen och det har vi sett. Det är cirka två till tre fall. I övriga dödsfall har vi inte sett de sambanden.

Många går vilse när de tittar på biverkningsrapporter. Vi har fått in 300 rapporter om misstänkta biverkningar och dödsfall. Då säger man att det är 300 som har dött av vaccinet och det stämmer ju inte. Vi har fått in rapporter med misstänkta biverkningar där man har sett dödsfall som ett utfall. Men de är inte klart orsakade av vaccinet.

Orsakar vaccinet hjärt- och lungsjukdomar?

KMK: Möjligt. Vi har sett att hjärtmuskelinflammation kan uppkomma efter vaccin. Där har vi sagt att det sannolikt är ett samband med vaccinet. Nu får man ju hjärtmuskelinflammation av livets alla vedermödor ändå. Men vi har sett det. Allt som vi ser samband på gruppnivå skriver vi in i produktinformationen.

Kan vaccinet påverka menstruationen?

KMK: Oklart. Det är en fråga som vi kollar upp i de här månatliga sammanställningarna som läkemedelsföretagen gör och som läkemedelsmyndigheterna också tittar efter. Vi har inte sett något för eller emot för det ena eller andra i dagsläget. Det är inget som är klart.

Finns det risk att man blir steril om man tar vaccinet?

KMK: Nej. Det finns inget som tyder på det. I samband med godkännandet gör man djurförsök, och det finns inget med djurförsöken som tyder på att det skulle ha en påverkan på fertiliteten.

Kommer man snabbare in i klimakteriet på grund av vaccinet?

KMK: Nej. Det har vi inte sett.

Annons

Finns det farliga ämnen i vaccinet som inte finns i andra läkemedel?

KMK: Nej. Det finns inga konstiga medel i det här. Allt som finns i läkemedlet syns i produktinformationen.

Förändrar covid-19 arvsmassan i kroppen?

KMK: Nej. Det är äggviteämnen som bryts ner fort av kroppen i sig, men de finns tillräckligt länge för att kroppens immunförsvar ska uppfatta att det här är främmande för människokroppen och därmed bildar antikroppar. Immunförsvarets uppgift är att rensa, därmed sorterar man bort, det är inget som lagras in i arvsmassan. Jag tror det kommer från den här tanken att det är en dna-struktur för ett par av vaccinen och en rna-struktur, det är ju en arvsmassa och då tänker man att det låter otäckt.

Magnetiseras området där man tar sprutan?

KMK: Nej. Det är en rejäl missuppfattning, eller påhitt. Det finns inga sådana belägg – att det finns magnetism i sprutan eller att immunförsvaret skulle kunna bli magnetiskt. Relativt ofta har man sett någonting på någon Youtubekanal, att det har fastnat både det ena och det andra på armen, men det finns inget sådant.

Finns det ett chip som sprutas in i kroppen i samband med vaccinationen för att staten ska kunna kontrollera oss?

KMK: Nej, nej, nej.

Är målet med vaccinet kommersiellt?

KMK: Nej. Många tror att man skapar en kris som någon ska tjäna pengar på och att man därmed bildar ett vaccin som vi köper och behöver mycket av. Det är konspiratoriska tankar, som jag ser det. Det här är en infektion som drabbar mänskligheten, vi har lärt oss de senaste 100 åren att vaccin kan bromsa infektioner. Det är inget kommersiellt skapande.

Karl-Mikael Kälkner, docent i onkologi och klinisk utredare vid Läkemedelsverket. Foto: Pressbild.
Karl-Mikael Kälkner, docent i onkologi och klinisk utredare vid Läkemedelsverket. Foto: Pressbild.Foto: Jeanette Hägglund
Annons

Av de 20-tal kronobergare som VXO Media och Smålandsposten har pratat med uppger flera att de är rädda för konsekvenserna av vaccinet. De uppger också att de litar på att deras egna immunförsvar tar hand om viruset om de skulle drabbas av covid-19.

Med anledning av påståendena över – bör man undvika att vaccinera sig om man vill slippa nämnda biverkningar?

– Rädslan i sig ska inte vara anledningen till att inte vaccinera sig. Rädslan förstår jag. Det är så svårt att värdera hur man skulle reagera om man skulle bli sjuk i grundsjukdomen. Man vet inte om man skulle klara av sjukdomen. Att värdera de här två olika riskerna, det är där vi människor har en utmaning, att verkligen hitta rätt, säger Karl-Mikael Kälkner och fortsätter:

– Är man garanterad att få ett skydd av vaccinet? Nej. Kan man bli sjuk när man är fullvaccinerad? Ja. Troligtvis inte lika sjuk. Är det vanligt? Nej. Kan jag bli sjuk av vaccin? Ingen människa kan garantera någonting, men utifrån det vi vet idag så ser vi att den risken är påtagligt liten.

De som har haft covid-19, varför ska de ta vaccinet om de redan har ett immunförsvar?

– En del infektioner är av arten att man får ett immunförsvar som känner igen viruset för evigt. Det vi ser med vaccinet nu är att en del behöver fyllas på. Har man haft en covid-19-infektion så vet man inte hur länge försvaret är på hugget för att ta nästa infektion, avslutar Karl-Mikael Kälkner.

Tova LyrénSkicka e-post
Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons