Annons
  1. Svenska
  2. English
  3. العربية

Adela Sejdija lever sin passion för livet genom att hjälpa andra

– Huvudsyftet med att bilda en förening är att visa positiviteten i vårt samhälle, vilket återspeglas i hur starka vi är med varandra och hjälper varandra.
– När jag var ung reste vi till olika länder och folk välkomnade oss och hjälpte oss i varje land vi åker till, och hur rörande det var för mig så jag ville göra detsamma och hjälpa invandrare.
– Vi har bara ett liv och vår tid i det är väldigt begränsad. Det finns ingen tid att slösa tillbaka på det förflutna. Fortsätt bara och kämpa för att komma tillbaka till hur du var.
Växjö • Publicerad 26 september 2022

Adela Sejdija kom till Sverige 2012, och det var kärleken som förde henne till Sverige. Hon gifte sig med en man som bor i Sverige och kom att bo hos honom. Adela föddes i Kroatien, flyttade sedan på grund av kriget till Kosovo, vidare till Tyskland, USA och bosatte sig sedan i Sverige med mannen hon älskar. Adela har en kandidatexamen i social och kulturell antropologi från USA, och en magisterexamen i fred och utveckling från Linnéuniversitetet i Växjö. Hon älskar att hjälpa andra och därför valde Adela att hjälpa mammor, invandrarkvinnor och barn genom den förening hon grundat tillsammans med en grupp andra kvinnor för att hjälpa familjer som kommer till Sverige att integreras. Så hon lever sin passion för livet genom den hjälp hon ger till andra. Adela är också en inspiration för många kvinnor som för närvarande är aktiva i samhället.

– När jag kom till Sverige började jag lära mig svenska. Det var väldigt tröttsamt eftersom jag tyckte att språket var väldigt svårt. Eftersom jag pratar engelska och alla här talar engelska, tyckte jag att det var lätt att prata engelska, vilket först inte hjälpte mig med att lära mig språket. Men sedan försökte jag prata svenska, och det var svårt men jag försökte. Jag avslutade alla stadier av att studera språket. Efter det genomförde jag en masterstudie på Linnéuniversitetet inom området fred och utveckling. Under min masterstudie blev jag gravid med mitt första barn. Så jag kom inte in på arbetsmarknaden. Sedan blev jag gravid med mitt andra barn och höll mig borta från arbetsmarknaden ett tag till. Så jag valde att gå på Nallen Öppna förskolan. Jag pratade engelska när jag gick dit. Men många underbara mammor var där med sina barn och det var de som uppmuntrade mig att försöka prata svenska, säger Adela.

Annons

Hur kom idén att skapa en förening?

– Föreningen bildades som ett lagprojekt, inte bara jag. Visserligen var det min idé, men vi arbetade alla som en grupp för att få det att fungera och fortsätta med det. Jag var omgiven av underbara människor som vägledde mig, stöttade mig och hjälpte mig. Allt började med att jag träffade de underbara mammorna på Nallen, vilket var anledningen till att vi senare började vår verksamhet riktad mot kvinnor och barn. Vi började genomföra aktiviteter på Araby Park Arena och bjöd in personer från studievägledningen, Arbetsförmedlingen och biblioteket för att prata om jobb- och utbildningsmöjligheter, aktiviteter på biblioteket och information om det svenska samhället. Vi startade aktiviteterna med några mammor och sedan strömmade det in en massa mammor. Först träffades vi en dag på Araby Park Arena och sedan träffades vi flera dagar i veckan. Efter det funderade jag på att skapa Arabys Aktiva Familjer-förening med ett gäng mammor. Vi började genomföra många aktiviteter genom föreningen, som att lära sig cykla för kvinnor, simma, dansa och laga mat. Varje vecka åt vi mat från olika kulturer. Vi hade också en aktivitet i Tallgården med biblioteket och läste böcker med varandra och barnen. Vi startade föreningen 2018 och fortsätter med stöd av kommunen, i samarbete med olika föreningar och organisationer som Studiefrämjandet med flera. För närvarande finns en aktivitet i Tallgården för barn som dansar och visar filmer. Vissa mammor gör också mat och säljer maten. Det finns en utbildning för föräldrar som hjälper dem att lära sig om det svenska samhället och hur man gör olika saker på egen hand, till exempel hur man registrerar sina barn på dagis och hur man hanterar sina barn etc. Jag är inte längre den som driver föreningen och det finns de som fortsätter med aktiviteter och kommer med nya och utvecklade idéer och alla fortsätter fortfarande med samma entusiasm som när vi startade. Även om jag inte finns längre så finns det andra som bryr sig om det som om det vore deras egen förening.

Adela Sejdija har bott länge i Araby-regionen, hon sa att hon valde att stanna i Araby för att hon älskar Araby. Dessutom är människorna som bor i Araby underbara människor och inspirerande människor. Människor som gick igenom svåra tider och kom hit för att börja ett nytt liv från grunden.

– Jag har bott i Araby länge och jag har sett underbara människor, särskilt kvinnor och mammor som kämpar för att studera och arbeta, vilket inte är lätt. De vaknar varje dag och visar hur deras liv kämpar för att bosätta sig i det nya samhället. Och ändå är de glada. De hjälpte mig och gav mig mycket kraft. Som Adela Sejdija säger.

Vad är huvudmålet bakom bildandet av Föreningen Arabys Aktiva Familjer?

– Huvudmålet är att visa positiviteten och bli av med den negativitet som finns i vårt samhälle, vilket återspeglas i hur vi är starka med varandra och hjälper varandra. Hur startade vi förenings projektet tillsammans och sedan bjöd var och en av oss in sina vänner och bekanta att delta och dra nytta av de aktiviteter som finns. Vi bor till exempel i Araby och det är detta vi kan bidra med. Då föreningen är ett centrum för att ge stöd och hjälp till varandra. Föreningens syfte var att visa att människor är aktiva och utför uppgifter och aktiviteter. Och att invandrare kämpar för att integreras i samhället och därmed aktivt bidra till samhället. Ingen väntar hemma eller går runt och gör ingenting, alla försöker bidra. Alla försöker få ett jobb. Det finns en stor missuppfattning att folk inte vill jobba och inte vill göra någonting och det är inte sant. Alla vill jobba och försörja sig själva. För här har du ingen att lita på. Du har ingen stor familj som du kan lita på. Du har bara dig själv eller kanske en partner, man eller hustru. Så alla måste arbeta och behöver stabilitet. Det är inte lätt att ha ett tidigare liv, sitt hem och sitt arbete och leva i trygghet och på ett ögonblick försvinner allt och man märker att man måste börja om. Och det är det jag försöker visa, hur fantastiska och starka människorna som kom till Sverige är. Synd att vi inte får se deras berättelser och vad de gör så bra. Det är synd att tidningar bara skriver om de dåliga sakerna, och inte om de goda.

Förutom alla Adelas bidrag genom Föreningen Arabys Aktiva Familjer arbetar hon som mötesplatsutvecklar på ett bostadsbolag. Hon har även varit volontär för Röda Korset de senaste sex åren och är en av styrelseledamöterna.

– Jag försöker hjälpa flyktingar där så mycket som möjligt. Till exempel när så många flyktingar kom från Ukraina hjälpte vi dem, oavsett om det var genom aktiviteter eller hjälp med kläder, mat etc, säger Adela Sejdija

Vad är din passion för livet?

– Min passion är att hjälpa andra, speciellt att hjälpa människor att integreras i Sverige. För jag har varit flykting i många år av mitt liv och jag vet vad det betyder. Och jag vet hur svårt det är att komma in i ett nytt samhälle och börja om och hur mycket tid det tar att lära sig språket och få ett jobb, det är inte lätt. När jag var ung reste vi till olika länder och folk välkomnade oss och hjälpte oss i alla länder vi åkte till, till exempel Röda Korset i olika länder och olika organisationer. Alla människor kom för att hjälpa oss. Vad rörande det var för mig. Så jag ville göra detsamma och hjälpa invandrare.

Annons

Genom ditt arbete med invandrare, vilka tror du är de hinder som kan stå inför invandrare när de befinner sig i ett nytt samhälle?

– Jag tror att språket är det första hindret som alla invandrare möter, och sedan svårigheten att få jobb. För det här är inte lätt. Jag tror att om en person får jobb så blir det lätt att lära sig och utveckla språket. Och allt blir lätt när man har ett jobb.

Vad är ditt råd till invandrare som snubblat och inte kunde fortsätta leva för att de mötte det nya samhällets hinder?

– För mig var det inte svårt, för jag kom in i samhället lättare än någon annan. Jag säger till alla som är frustrerade och deprimerade och inte vet var de ska börja: Det är fantastiskt att tänka på hur lycklig och framgångsrik du var förr, men att tänka på det förflutna hjälper dig inte alltid. Vi är här i Sverige idag och i Växjö, och vi måste tänka på vad vi kan göra idag! Vi måste tänka på vilka möjligheter vi har och vilka möjligheter som finns. Lär dig språket och sök jobb! Dessutom söker jag en person eller enhet som kan hjälpa dig. Ta hänsyn till de råd du får! ge aldrig upp! Vi har bara ett liv och vår tid är mycket begränsad i det, och det finns ingen tid att slösa på att titta tillbaka och beklaga det förflutna. Fortsätt bara och kämpa för att komma tillbaka till hur du var. Jag vet att det är tråkigt att alla invandrare här har förlorat så mycket och gått igenom svåra upplevelser. Men det betyder inte att vi står där för att fortsätta för livet går vidare. Om du inte hjälper dig själv och kommer på fötter kan ingen hjälpa dig att resa dig. Så du måste hjälpa dig själv först och sedan hitta någon annan som kan hjälpa dig. Kanske finns det människor där ute som är ohjälpsamma och de kan vara hårda mot dig, men det finns gott om människor där ute som kan hjälpa dig. Så kommunicera med andra och be om hjälp och råd. Allt handlar om kommunikation och nätverk. Och allt handlar om mental styrka och hur du tänker.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons