Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Araby folkfest skapar en glad feststämning och imponerar på publiken

Växjö • Publicerad 2 juni 2023
Bild från Arabyfestivalen.
Bild från Arabyfestivalen.Foto: Maha Nasser

I lördags ägde Araby folkfest rum på Araby park Arena och Tallgården i Arabyområdet i Växjö. Araby folkfest är en årlig festival som äger rum i Araby under sommarperioden varje år. Festivalen syftar bland annat till att skapa en glad stämning för både barn och vuxna i Araby och hela kommunen. Festivalen syftar också till att lyfta Arabyområdet och skapa ett utrymme för människor att presentera sig själva och sina annorlunda kulturer genom mat, musik och andra aktiviteter.

Bild från Arabyfestivalen.
Bild från Arabyfestivalen.Foto: Maha Nasser

– Målet med Araby folkfest är att skapa en vacker och glad dag för de glada och vackra människorna i Arabyområdet och människor som älskar att komma till Araby. Det finns många aktiviteter idag och även mat från olika delar av världen. Till exempel finns det somalisk, arabisk, afghansk, albansk och chilensk mat. Det är uppträdanden på scenen från olika kulturer. Polis, ambulans och brandkåren kom också för att barnen skulle se dem och prata med personalen och svara på deras frågor. För att de ska kunna veta vad polis, ambulans och brandkår gör, säger Malin Richardson, enhetschef på Araby park arena.

Annons

Anna Fäldt, verksamhetsledare på Tallgråden, uttryckte sin överväldigande lycka vid detta tillfälle och sa "Jag är väldigt nöjd idag med hur festivalen går. Vi började klockan 12 och det är många som deltar idag och vi tror att vi uppnått det vi önskat. Vi har många aktiviteter så som livemusik och grillning av pinnbröd och loppis. Som ni ser njuter barnen av att leka i rutschkanan och måla ansikten. Vädret är vackert också."

Bild från Arabyfestivalen.
Bild från Arabyfestivalen.Foto: Maha Nasser

Araby folkfest innehöll många olika aktiviteter som musik, dans och olika barnaktiviteter. Utanför Araby park arena fanns en avdelning för att servera mat som speglade många kulturer. Till exempel fanns det arabisk, bosnisk, somalisk, albansk, afghansk, chilensk och många andra kök representerade.

– Idag presenterar vi arabisk mat i allmänhet. Vi försökte laga en måltid från ett land, till exempel kibbeh, tabbouleh, dolma och andra måltider. Syftet är att introducera vår matkultur, säger Shereen Ghazzawi, en av deltagarna i Araby folkfest.

I vilken utsträckning kan ert deltagande i festivalen vara viktigt?

– Mycket viktigt, för det är viktigt att vi visar upp vår kultur så att de andra kan lära känna oss och den kultur som vi kommer ifrån. Denna festival är mycket viktig för att lyfta Arabyområdet, bidra till dess välstånd och förbättra dess rykte. Vi hoppas att det blir två festivaler under året, inte bara en, säger Shereen Ghazzawi.

Bild från Arabyfestivalen.
Bild från Arabyfestivalen.Foto: Maha Nasser

– Vi är här idag för att visa upp vår matkultur. Vi har olika afghanska måltider. Syftet är att visa vår mat från den afghanska kulturen. Vi låter folk smaka och känna smaken av vår mat, säger Haider Ali Ghadiri.

Även bostadsföretag var på plats för att presentera sig och berätta om sina projekt och nybyggnationer. De visar också upp sina nya lägenheter för allmänheten. Vi träffade Dan Schylander, från Vidingehem, i Tallgården som berättade lite om vad de håller på med.

”Idag öppnar vi en ny byggnad i Araby, och vi kom för att visa folk som är intresserade av nya lägenheter till salu och uthyrning. Man kan hyra lägenheten i två år, med förslaget att man kan köpa den om han gillar området och bestämmer sig för att bo där tills vidare. Eller så kan man fortsätta att hyra den om han inte vill köpa den."

Ep-fastigheter var också på plats på Araby park arena och presenterade sina projekt och visade allmänheten sin nya byggnad på Mörners väg.

– Vi bjuder på popcorn till allmänheten och pratar med dem om de nya lägenheterna som erbjuds i den nya byggnaden på Mörners väg. Vi visar dem de nya lägenheterna som finns i den nya byggnaden, och svarar på folks frågor. För närvarande flyttar Ica-butiken och Ica-apoteket in i byggnaden. Det finns fortfarande lediga butiker tillgängliga för nya butiker att öppna i byggnaden, säger Charlotte Wallden från EP-fastigheter.

Bild från Arabyfestivalen.
Bild från Arabyfestivalen.Foto: Maha Nasser
Annons

Folk var glada och njöt av festivalen. Bland dem är Mahmoud Abu Raya, som kom med sin familj för att besöka festivalen. Han uttryckte sin beundran för festivalen och sa:

"Festivalen är väldigt vacker och rolig, och det finns många intressanta aktiviteter, både för barn och vuxna. Det finns också mat från olika kulturer. Till exempel, idag finns det palestinska och bosniska köket närvarande och detta ökar den kulturella mångfalden. Det är många människor och detta visar på folkets behov av sådana här festivaler och aktiviteter. Vi är glada och njuter av festivalen.

Huda Kalash menar också att festivalen var välorganiserad och väldigt vacker.

- Festivalen är underbar, speciellt den mångsidiga maten som speglar olika kulturer. Många människor deltog idag, och det här är en bra sak för att ge människor möjlighet att träffas och lära känna varandra. Den här typen av festivaler är viktiga att lyfta regionen. Få människor att komma närmare varandra och lära känna varandra. Denna festival är en form av integration, på så sätt är det möjligt för oss att träffa varandra och lära oss om vår olika kultur, säger hon.

Under Araby folkfest var det en hel del uppträdanden med sång och dans. Bandet med Växjöstjärnor var på plats och framförde en pjäs och sjöng sommarlåten på svenska.

- Bandet med Växjöstjärnor uppträder med en pjäs på svenska, som var en dialog mellan en penna och ett suddgummi. Pjäsen syftar till att lära barn att hjälpa andra. Barnen sjöng också sommarlåten på svenska. Under sommaren kommer barnen att delta på två konserter, men vi har inte bestämt datum och plats än, säger Batoul Alamir, grundare och ledare för bandet.

Andra föreningar så som Röda Korsförbundet, Familjcentersföreningen, IF och förskolans palett var också på plats och stod för många aktiviteter för barn som teckning och ansiktsmålning och andra aktiviteter . Dessutom var Kvinnojouen Blenda och 'Miniorlandslaget' i Växjö på plats för att presentera sig och sin verksamhet.

– Vi är en ideell förening som syftar till att hjälpa kvinnor och barn som utsätts för våld, oavsett om det är fysiskt, psykiskt, ekonomiskt eller annan form av våld. Vi är här idag för att visa upp oss, våra uppgifter och vårt arbete som förening och för att berätta för kvinnor att vi finns där om de behöver hjälp, säger Anette Nerlie från Kvinnojouen Blenda.

Miniorlandslaget uppträdde på scen och presenterade sig själva och sin verksamhet för publiken.

- Vi riktar oss till barn från 9-12 i Araby. Vår verksamhet är inom friidrott. Vi träffas här en gång i veckan, i Araby park arena.

Under en och en halv timme tränar vi många lekar och aktiviteter som att springa snabbt, hoppa och annat. Vi har cirka 30 barn och femtio medlemmar för tillfället. Vi kommer att starta en ny grupp barn till hösten. Ledarna är som barnens föräldrar. Vi är här idag för att presentera oss själva och prata om våra aktiviteter. Barnen ville också visa upp sig för publiken, säger Karen Malm från Miniorlandslaget.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons