Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Ett år med covid-19 i Kronoberg

I veckan är det ett år sedan Kronoberg fick sitt första bekräftade fall av covid-19. Sedan dess har över 14 400 fall bekräftats i länet och nästan 300 personer har avlidit.
– Det har varit väldigt stora utmaningar, säger Kronobergs smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist.
Kronoberg • Publicerad 15 mars 2021
Foto: Alexander Hall/Region Kronoberg

Den 10 mars 2020 skickade Region Kronoberg ut ett pressmeddelande om att den första personen i Kronobergs län testats positivt i samband med en provtagning för coronavirus. Under året har över 14 400 fall bekräftats i länet och nästan 300 personer avlidit till följd av viruset.

– Det har varit som inget annat år. Det var väl ingen som riktigt kunde föreställa sig hur det skulle bli och att det faktiskt också har blivit så pass många smittade och allvarligt sjuka, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Annons

Sverige fick sitt första bekräftade fall i slutet av januari 2020 och under våren var osäkerheten kring viruset stor.

– Under stora delar av våren förra året var det ett kontinuerligt lärande. Vi hade ganska många planer på hur vi skulle kunna hantera en pandemi men de byggde mycket på en influensapandemi, där man redan vet mycket inför. Kring covid-19 hade vi inte hela bilden klar för oss från början, om smittvägarna, symptom och riskgrupper, säger Christian Romin Blomkvist, som själv inte har konstaterats vara smittad i covid-19.

Region Kronoberg har fått bygga på, utveckla och uppdatera sina rutiner för att ge vården de bästa förutsättningarna och kunna informera allmänheten.

– Det har varit väldigt stora utmaningar, säger han.

”Vaccinen är ljuset i tunneln, ihop med att vädret blir bättre”
Smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist

Christian Romin Blomkvist lyfter fram samarbetet i Regionen, med andra myndigheter och länets kommuner som extra viktigt under det här året. Samarbeten har fördjupats och gemensamma rutiner tagits fram.

– En fördel med en liten region är att vi har ganska korta beslutsvägar och känner varandra från början. Vi kan vara effektiva på det sättet.

Vad har varit mindre bra då?

– Man måste sätta det i relation till vad man visste just när man gjorde vissa saker. Vi förstod i början inte resornas betydelse på smittspridningen. Har man varit utomlands nu så ska man stanna hemma en vecka och även testa sig. Hade vi haft det förra våren tror jag att det hade fördröjt utvecklingen lite. Jag hade också önskat att vi hade kunnat veta att det kunde smitta vid minsta förkylningssymptom. Då hade vi kunnat vidta åtgärder redan då.

Tror du att vi hade gynnats av en total nedstängning som andra länder har haft?

– En total lockdown hade absolut haft en effekt i början. Det är klart att smittspridningen påverkas om man inte träffar andra människor. Men att ha ett helt land i lockdown i ett år är det ingen nation som lyckats med. Man måste öppna upp någon gång och då har smittan i de allra flesta fallen kommit tillbaka.

Annons

Under inledningen av 2021 har vaccineringen mot covid-19 kommit igång och runt 11 000 personer i Kronobergs län har i skrivande stund fått den första vaccindosen.

– Vi ser redan nu positiva effekter, bland annat på att antalet avlidna blir färre. Det har framför allt varit de äldsta och sköraste som det gick riktigt illa för tidigare. Där ser vi en klar minskning och mycket beror på vaccinationen. Vaccinerna verkar väldigt effektiva, framför allt mot svår sjukdom.

Hur ser det ut framöver?

– Vi hade önskat att vi hade tillgång till mer vaccin. Vi har rustat upp för de initiala andelarna vi skulle få men tyvärr har det varit ganska många neddragningar. Vi är redo och beredda, säger Christian Romin Blomkvist och fortsätter:

– Vaccinen är ljuset i tunneln, ihop med att vädret blir bättre. Vi kommer förhoppningsvis att kunna vara allt mindre påverkade av covid-19, även om vi kommer få leva med viruset i många år till antagligen.

Foto: Lars-Göran Rydqvist, Smålandsposten

Det har varit ett väldigt annorlunda år för väldigt många, däribland Christian Blomkvist. Han har fått ta en mer offentlig roll och istället för mellan 60 och 80 mediekontakter per år i snitt hade han förra året runt 550.

– Det har tidvis varit väldigt mycket jobb. Vi har fått jobba både strategiskt och operativt. Tidigare har jag jobbat mycket med utbildningar och förebyggande arbeten i min roll men nu har det blivit mer att man fått vara reaktiv och anpassat sig i takt med att smittan utvecklat sig.

”Faran är inte över, vi får inte slappna av och ge upp nu. Vi måste hålla ut”
Smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist

Under det första året med covid-19 i Kronobergs län har Christian Romin Blomkvist lyft upp de basala hygienrutinerna och vikten av att följa de restriktioner, råd och riktlinjer som finns så ofta det har funnits möjlighet.

– Faran är inte över, vi får inte slappna av och ge upp nu. Vi måste hålla ut. Det är det basala som är det viktiga, även om det är väldigt uttjatat. Det är att: stanna hemma när man är det minsta sjuk, hålla avstånd och vara noga med handhygien. Man kan inte ersätta det med något annat. Det är det som är det allra mest effektiva för att minska smittspridningen. Vi måste alla hjälpas åt någon månad till tills vädret blir bättre och fler är vaccinerade. På så sätt kanske vi ändå kan få en sommar som är lite bättre än vad det har varit tidigare.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons