Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Frederik Loberg berättar om sin bok Planetskötarna

Växjö • Publicerad 22 mars 2024
Frederik Loberg föreläser på Fria ordets hus.
Frederik Loberg föreläser på Fria ordets hus.Foto: Maha Nasser

I måndags anordnade Det fria ordet hus Fria ord och Earth week-kväll där Frederik Loberg, frilansjournalist med rötter i Kalmar, berättade om sin bok Planetskötarna, resultatet av alla samtal han gjorde i början av 2020-talet när det svenska samhällsbygget utmanades från många olika håll. Mitt i en kavalkad av extraordinära händelser bröt ett invasionskrig ut i Europa och hela världen drabbades av samma dödliga virus. Dessutom blev den globala uppvärmningens konsekvenser allt tydligare.

– Idag jag ska berätta om den nya bok som jag skrivit som handlar om leva hållbart och klimatsmarti vår tid. Jag är frilansjournalist, jag har skrivit för en rad tidningar men jag skriver också journalistiska böcker. I den här boken har jag rest från södra till norra Sverige och intervjuat 16 personer. De är i olika åldrar, olika bakgrunder och olika yrken. En del har bakgrund i länder som Bangladesh eller Nederländerna. Jag frågar alla om deras historia. Jag är intresserad av hur tankar formas, säger Fredrik Loberg.

Annons

Har du skrivit andra böcker om hållbarhet?

– Ja, för 5 år sedan skrev jag en bok om hur man byggt ett lokalsamhälle. Sverige var ett av Europas fattigaste länder för över 100 år sedan. Men jag har försökt beskriva hur man utvecklades, så det är en 140 år lång resa i den tidigare boken ”Samhällsbyggarna”.

Vilket budskap försöker du förmedla till publiken idag?

– Det finns många budskap, men ett är att ganska många tror att de är ensamma i sina tankar. Folk känner en hopplöshet inför klimatförändringen. Men om man pratar med många så märker man att även andra har samma tankar. Så jag försöker lyfta det allmänna samtalet på ämnet.

Maha Nasser
Så här jobbar Mosaik Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons