Annons
  1. Svenska
  2. العربية

Maha Nasser: Global solidaritet med Palestina efter att sociala medier avslöjat Israels brutalitet

Maha Nasser
Växjö • Publicerad 11 december 2023
Detta är en personligt skriven text i Mosaik Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Maha Nasser.
Maha Nasser.Foto: Privat

En av nätterna med krig och koalitionens flygbombningar mot min stad, Taiz i Jemen, migrerade alla mina familjemedlemmar till landsbygden. Vi trodde att det skulle vara säkrare där. Jag och mina systrar stannade hemma, vi hade vant oss vid att höra ljudet av missiler som exploderade i olika delar av staden. Vi brukade sitta och sova i köket eftersom det låg långt in i huset och därför mer skyddat från att granater skulle nå dit. Vi var rädda för tankbeskjutning under de nattliga konfrontationerna som ägde rum på gatorna. En natt när vi satt och småpratade hörde vi ett högt ljud från en missil som föll. Den här gången var det så nära att vi trodde att den skulle landa på oss.Sedan hörde vi en enorm explosion som skakade huset. Våra hjärtan fylldes av skräck och panik. Vi kunde inte hämta andan förrän några ögonblick senare, och vi förblev tysta, stirrande på varandra med ögon fyllda av fasa. Jag minns fortfarande rädslan för min katt, Max, som hoppade högt upp i luften när han hörde ljudet av explosionen. Sen sprang han och gömde sig under sängen. Vi visste inte var explosionen hade skett, men vi visste att den var väldigt nära. Dagen efter bestämde sig mina systrar för att gå ut för att kolla vad som har hänt. Det stod senare klart att Saudi-flyg hade bombat grannskapet bredvid vårt. Många hem var förstörda och många oskyldiga döda. Jag hade inte modet att gå ut med mina systrar. Jag var rädd att mina ögon skulle se saker som jag aldrig skulle kunna glömma. Jag väntade hemma och hoppades att det inte skulle bli så mycket lidande och smärta. När mina systrar kom tillbaka var de skakade och förskräckta över vad de sett. Min äldre syster sa en mening jag aldrig skulle glömma: ”Det fanns inget annat än lukten av blod och spridda kroppsdelar.”

Jag vill prata om denna hemska upplevelse som jag aldrig kommer att glömma för att förmedla en bild av vad människor upplever när deras hem och grannskap bombas och de dödas utan nåd. För jag känner till skräcken som dessa ögonblick för med sig. Jag känner till terrorn som drabbar barn och vuxna när de hör ljudet av missiler och ljudet av explosioner. Så jag vet exakt vad barnen i Gaza upplever och vad människorna där bevittnar. Gazas barn som dödas obarmhärtigt och inte vet varför de dör på så fruktansvärda sätt. De förstår ingenting om någon förbannad politik och smutsigt politiskt hyckleri som inte har några gränser. De är fortfarande för unga för att ens be om nåd. Barn från Gaza som aldrig får växa upp. De dödas, deras barndom kränks, deras kroppar slits sönder och deras drömmar stjäls under bombardemang av israeliska raketer och missiler. Tusentals oskyldiga människor dödades i en barbarisk scen, med en dum och barbarisk fras som vi hela tiden hör från några befälhavare och ledare, ”We stand with Israel.”

Annons

Jag försöker hålla mig borta från att titta på videor eller höra saker om dessa brutala massakrer så att jag inte ska bli deperimerad och känna en hjälplöshet. Men när jag ser eller hör om massakrer tänker jag bara på internationella lagar, lagar om mänskliga rättigheter och konventionen om skydd av barn. Frågan som alltid förföljde mig var vilken person dessa lagar skrevs för att skydda, vilka barn? Det finns faktiskt en kategori människor som inte omfattas av lagar om mänskliga rättigheter, och det finns barn som inte omfattas av barnskydds-konventioner. Till exempel de som är under israeliskt bombardemang med globalt stöd. Och de som gör vapenaffärer för att döda dem. Så lagar om mänskliga rättigheter inkluderar inte oss alla och konventionerna som skyddar barns rättigheter inkluderar inte alla världens barn. Det finns människor som enbart ser siffror. Det här är politiken som världen gör sig skyldig till, och jag tycker att det är en stor dubbelmoral. För det ukrainska folket att försvara sitt land och sitt hemland är deras rättighet. När det palestinska folket försöker göra detsamma kallas de terrorister. Det palestinska folket gavs inte samma rätt att försvara sitt land och sina rättigheter och att häva orättvisor mot sig själva. Det ukrainska folket beviljades denna rättighet med stöd med vapen, pengar, stöd och mediala opinionsbildning och sanktioner som infördes mot Ryssland. Men hela världen misslyckas med att stödja Palestina och den israeliska berättelsen antas alltid. Särskilt internationella och västerländska medier insisterar på att förfalska fakta och anta den israeliska berättelsen och rapporterar inte på ett trovärdigt sätt vad som pågår där. Gaza har förvandlats till det största öppna fängelset i världen och är nu på väg att bli den största massgraven.

Under loppet av 75 år har israelisk media lyckats övertyga världen om att de är bärare av sanningen och att de är omgivna av en grupp araber som hatar dem och vill kasta dem i havet. Man lyckades få sympati och stöd från världen. Israeliska mediers framgångar beror på flera faktorer, inklusive språket som Israel tilltalar världen med. Israel har också använt effektiva PR-strategier, med fokus på berättelser som har resonans hos specifika målgrupper. Att till exempel lyfta fram Israels historiska band till landet och framställa dess existens som ett svar på Förintelsen har fått sympati på många håll. Dessutom har Israel varit skickliga på att använda mediekanaler för att kommunicera sin synpunkt. Israel sågs inte som en ockupant, utan snarare som en innehavare av rättigheten till landet. Palestinierna är terroristinkräktarna som måste försvinna från planeten. Det finns en rättighet för vilken medborgare som helst, europé, arab, amerikan eller vilken nationalitet han än är, att bo i Palestina och åtnjuta fulla medborgarskapsrättigheter där. Men palestinierna själva har inte rätt att stanna kvar i sitt hemland. Under loppet av dessa år har sanningen varit dold för världen. Att det finns människor vars rättigheter kränks, dödas och överges. Men idag är sanningen inom allas räckhåll och ingen kan dölja den. Tack vare sociala medier kunde världen se sanningen om Israel och den kränkning och orättvisa som det palestinska folket har varit utsatt för i decennier. Sociala medier spelade en stor roll för att avslöja och sprida information om händelserna i Palestina. Den visuella dokumentationen av händelserna chockade världen och bidrog till att öka den globala medvetenheten och solidariteten. Sociala medier har underlättat den snabba spridningen av information globalt, vilket lett till ökad medvetenhet och i vissa fall stärkta solidaritetsrörelser. Detta har gjort det möjligt för människor över hela världen att uttrycka sitt stöd för den palestinska saken.

Många människor idag känner till sanningen. Israel gjorde ett allvarligt misstag. Det landet tidigare kunde fejka och överdriva avslöjades av kamerorna den här gången. Kamerorna avslöjade Israels brutalitet och blodtörst, avslöjade lögner, falskhet och påhittade berättelser som säljs runt om i världen. Vi litar inte längre på internationella lagar och är trötta på politik. Men vi tror på folkets vilja. Människorna är den faktiska makten på jorden och har rätt till förändring. Prata inte med oss om internationella lagar. Vad gäller internationella lagar, prata inte med oss om dem! För det är faktiskt en ineffektiv formel för att skydda en viss grupp människor. Det finns en global kraft och politik som styr världen och kontrollerar media. Annars är det bara nonsens.

Annons
Annons
Annons
Annons